Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-Ilios GmbH:

"Regen bemoeilijkt oogst Grieks biologisch steenfruit"

De start van het seizoen voor Grieks biologisch steenfruit wordt dit jaar gekenmerkt door onrust, zo laat Sophoclis Michaelides, Managing Director van Bio-Ilios GmbH in Tübingen, weten. "De voortdurende regen bemoeilijkt de oogst van de vroege variëteiten in de Griekse teeltgebieden, waardoor de hoeveelheden niet zo overvloedig zijn. Ondertussen oefent Spanje druk uit op de markt met grote voorraden."

Sinds half mei komen abrikozen, perziken en nectarines van Griekse biologische teelt geleidelijk op de markt. "Griekenland is over het algemeen niet zo sterk vertegenwoordigd in de vroege sector. De laatste jaren ligt de nadruk meer op de middellange en late afzet. We verwachten daarom beter en groter steenfruit vanaf half juni," zegt Michaelides, die momenteel vooral klein steenfruit van het kaliber B en C op de markt brengt.

In het afgelopen decennium zijn er talloze nieuwe variëteiten geïntroduceerd, vooral in de vroege sector. Deze trend is een doorn in het oog van de ervaren importeur: "Een perzik van goede kwaliteit zoals 'Red Heaven' wordt bijvoorbeeld steeds meer naar de achtergrond verdrongen. Bij abrikozen is deze trend verhoudingsgewijs nog sterker. Helaas ligt de focus niet zozeer op smaak en houdbaarheid, maar vooral op het uiterlijk van het fruit," merkt Michaelides op. In het algemeen worden er in Griekenland meer witvlezige steenvruchten geteeld. "In het verleden waren witvlezige variëteiten aanzienlijk duurder om te verkopen dan geelvlezig fruit. Dit prijsverschil is in de loop der jaren aanzienlijk kleiner geworden, hoewel witvlezige variëteiten over het algemeen nog steeds overheersen."

In lijn met de huidige marktsituatie voelen leveranciers zich gedwongen om prijsverlagingen door te voeren in de categorie steenfruit. Michaelides: "Naar mijn mening is dit echter geen verstandige en vooral duurzame oplossing. Als we in de toekomst van Grieks biologisch fruit willen blijven genieten, zou het logischer zijn om de producenten een stabiele, goede prijs te betalen. We mogen immers niet vergeten dat de kosten, bijvoorbeeld voor arbeid, meststoffen, verpakkingsmateriaal en logistiek, ook in Griekenland aanzienlijk zijn gestegen. Helaas is er soms een gebrek aan waardering voor het werk van de teler."

Dalende vraag naar biologisch fruit
Over het algemeen kijkt Bio-Ilios GmbH met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar. "Ook wij hebben een inflatiegerelateerde daling van de vraag met 5-10 procent moeten accepteren. We moeten de situatie echter gedifferentieerd bekijken: we hadden een zeer sterk citrusseizoen in de winter van 22/23 met een grote vraag naar Valencia-sinaasappelen voor sap, evenals naar Washington-sinaasappelen en Navelina-sinaasappelen van Griekse oorsprong. Het vorige seizoen eindigde daarentegen veel vroeger. In dit opzicht brengt elk jaar bepaalde uitdagingen met zich mee voor de afzonderlijke producten, zodat de verkoop uiteindelijk min of meer in evenwicht is."

Voor meer informatie:
Sophoclis Michaelides
Bio-Ilios GmbH
Lustnauer Kirchplatz 6
72074 Tübingen, Duitsland
Tel: +49 7071 407 85 117
[email protected]
www.bio-ilios.com

Publicatiedatum: