Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroegtijdige opsporing en bestrijding van plagen via een app

Vroegtijdige detectie en identificatie van plagen, evenals de bestrijding ervan, is nu mogelijk via een intuïtieve app. Locatec, een jong Valenciaans bedrijf, kreeg er onlangs een speciale vermelding voor in de "Premios Nacionales Red Impulso", een Spaanse wedstrijd gewijd aan innovaties.

Het Sensoplag-project combineert verschillende technologieën, afhankelijk van de kenmerken van het terrein, het gewas en de oppervlakte, om plagen vroegtijdig op te sporen.

"We gebruiken satellietbeeldtechnologie, maar ook drones en camera's die op strategische punten op het veld zelf zijn geïnstalleerd. Elektronische 'neuzen' met ultragevoelige sensoren detecteren de hormonen die de insecten vrijgeven", zegt Salvador Rodrigo, manager van Locatec.

"Op basis van een ontzettend grote hoeveelheid van gegevens hebben we algoritmen ontwikkeld om plagen op te sporen door middel van beeldanalyse" legt de ontwerper uit. "Er zijn verschillende technologieën, maar we geloven dat de app de meest aantrekkelijke optie is vanwege de lage kosten en het gebruiksgemak", legt hij uit.

"De app geeft ook aanbevelingen omtrent gewasbeschermingsmiddelen voor de bestrijding van elke specifieke plaag. Daartoe bevat de app een lijst van door het ministerie van Landbouw goedgekeurde producten en de toegestane dosissen", geeft Salvador aan. "De app detecteert de plagen en geeft dus ook aan hoe je die kan bestrijden."


Het team van Locatec, dat een eervolle vermelding heeft behaald op de Spaanse "Premios Nacionales Red Impulso"

Op dit moment bevindt het project, dat gefinancierd wordt met Europese middelen en de medewerking heeft van de Universiteit van Valencia, telersvereniging Ava-Asaja en de onderzoekstinstituten Ivia en Ainia, zich in de testfase. Er zijn volgens Salvador Rodrigo al zeer goede resultaten opgetekend in de regio Valencia, met de detectie en bestrijding van plagen zoals cotonet in kaki en citrus, en HLB, een plaag die een ernstige bedreiging vormt voor de Europese citrusteelt en al is ontdekt op Tenerife, Galicië en in het zuiden van Portugal.

"Met het Sensoplag-project slagen we erin de kosten te minimaliseren en enorm te besparen op gewasbeschermingsmiddelen door de plaag vroegtijdig op te sporen, opbrengstverlies te voorkomen en de impact op het milieu te minimaliseren. Daarom hebben we ons ingespannen om het betaalbaar te maken, zodat zowel grote als kleinschalige telers toegang kunnen krijgen tot dit hulpmiddel", besluit de manager van Locatec.

Voor meer informatie:
Salvador Rodrigo Cuñat
Locatec
Plaça de les Escoles Pies, 2,
46701 Gandia (Valencia) – Spanje
[email protected]
www.locatec.es/

Publicatiedatum: