Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruim 6,5 ton voor bananen en 2 ton voor tomaten

Plus draagt recordpremie af aan Fairtrade

Dankzij het Fairtrade huismerkassortiment van bijna 400 producten draagt Plus samen met Coop over het afgelopen jaar de hoogste Fairtrade premie van alle Nederlandse supermarkten af. De recordpremie van ruim 2 miljoen euro die Plus over 2023 afdraagt, werd voornamelijk gerealiseerd door de verkoop van koffie en thee, bananen, tomaten, sap en cacao. De afgedragen premie voor 12.736.155 kg bananen is 651.632 euro en voor 503.802 kg tomaten 202.805 euro.

Plus en Fairtrade Nederland hebben sinds 2015 een strategisch partnerschap. Sinds 2010 zijn alle bananen bij Plus Fairtrade gecertificeerd. Daarna volgden koffie, thee, chocola, vruchtensap en rijst. Sinds 2020 is alle cacao in de huismerkproducten van Plus standaard Fairtrade gecertificeerd. Plus roept de rest van de markt op om vaker voor Fairtrade te kiezen en zich net als Plus langdurig te committeren. Door de samenwerking met Fairtrade krijgen boeren meer stabiliteit in tijden van schommelende marktprijzen. Hierdoor kunnen ze investeren in productiviteit en zich beter aanpassen aan de effecten van klimaatverandering.

Fairtrade is het enige keurmerk dat naast een minimumprijs ook een vaste, niet-onderhandelbare premie hanteert, die wordt betaald aan de coƶperatie waar de boer lid van is. De leden beslissen gezamenlijk over de besteding van deze premie. Mede dankzij de premiebijdrage van Plus zijn bijvoorbeeld in Ivoorkust schaduwbomen op de cacaoplantages geplant en schoolspullen voor de kinderen van werknemers aangeschaft.

Eric Leebeek, commercieel directeur van Plus : "Onze langdurige samenwerking met Fairtrade toont aan dat het anders kan. Door het inkopen onder Fairtrade voorwaarden dragen we bij aan het verbeteren van de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers wereldwijd. Door het betalen van de Fairtrade minimumprijs en een premie, versterken we de positie van boeren en werknemers op korte termijn. En zorgen we voor meer impact op lange termijn. Boeren worden kredietwaardiger en krijgen meer kennis over mensenrechten en milieu. De fusie met Coop heeft geleid tot groeiende volumes, wat resulteert in een aanzienlijke toename van onze impact. We nodigen daarom de rest van de markt uit om ons voorbeeld te volgen."

Peter d'Angremond, directeur Fairtrade Nederland: "Partners zoals Plus, met een langetermijncommitment op Fairtrade, zijn van onschatbare waarde en dienen als voorbeeld voor de markt. Ze vervullen een cruciale rol door in de ontwikkeling van boeren en werknemers te investeren en hen financiƫle stabiliteit te bieden. De schommelende marktprijzen benadrukken de kwetsbaarheid van boeren en onderstrepen het belang van het inkopen onder Fairtrade-voorwaarden. We juichen de oproep van Plus daarom van harte toe."

Bron: Plus

Publicatiedatum: