Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dutch Weighing Company Europese distributeur Ergopak-weegcontrolesystemen

Zuid-Afrikaanse sorteertechnologie krijgt voet aan de grond in Europese en Marokkaanse pakstations

Nico Treurnicht van Ergopak, een fabrikant van weegcontrolesystemen die exclusief in Europa wordt gedistribueerd door Dutch Weighing Company, ziet flexibiliteit in het pakstation als de vierde grote golf die de export van fruit vormgeeft.

"De druivensector heeft vier ontwikkelingen doorgemaakt: de eerste was het op peil krijgen van productiviteit en snelheid van verpakken. De tweede ontwikkeling was het bestrijden van verspilling in het pakstation, de derde om het weggeven te beperken wanneer verpakkers meer verpakken dan de opgegeven hoeveelheid. In mijn ogen is de vierde ontwikkeling de flexibiliteit van het pakstation: het vermogen om snel over te schakelen van de ene verpakkingsvorm naar de andere, en dat is een belangrijke parameter geworden," zegt Treurnicht, opmerkend dat pakstations tegenwoordig soms elk uur nieuwe verpakkingsinstructies ontvangen. "De omschakeling moet absoluut soepel verlopen. De mensen en de technologie in het pakstation moeten in beweging blijven, omschakelen van de ene verpakkingsvorm naar de andere op de manier waarop een estafetteteam het stokje doorgeeft."

Door een "elementaire, maar interessante" toepassing van kunstmatige intelligentie heeft Ergopak een slimme weegschaal ontwikkeld die medewerkers in staat stelt snel en nauwkeurig te verpakken, terwijl het management een hoogwaardig en traceerbaar overzicht heeft van de gehele weeg-functionaliteit binnen een pakstation.

Cognitieve vermoeidheid in het pakstation oplossen
Als ergonoom, voorheen aan de faculteit voor techniek van de Universiteit van Stellenbosch, onderzocht Treurnicht de menselijke kant van een pakstation. Een decennium geleden werd hij benaderd door Karsten Boerdery, een druiven- en citrusteler in de Noordkaap om een probleem in het pakstation op te lossen: waarom neemt het tempo van het verpakken zo aanzienlijk af wanneer er punnet van 500 g worden verpakt in vergelijking met het verpakken van dozen van 4,5 kg en 9 kg?

De reden, zo vonden hij en zijn onderzoeksstudenten, was cognitieve vermoeidheid: het moeten raden hoeveel druiven er nog bij of af moeten om het gewenste gewicht te bereiken, terwijl in gedachten gehouden moet worden dat een aantal zoals 487 g minder is dan 522 g, een numeriek concept dat lastig te bevatten kan zijn voor personeel met lage rekenvaardigheden.

Het concept van een interface die een visuele weergave van het gewicht van de punnet toont, samen met een indicatie van hoe ver de punnet nog van het doel afwijkt, sloeg aan en enkele duizenden van hun weegcontrollers worden nu gebruikt in Zuid-Afrikaanse pakstations voor druiven, bessen en groenten.

Drie afzonderlijke gebieden - een staafdiagram, het daadwerkelijke gewicht (of aantal bessen) en ten derde een indicatie van de afwijking - op het scherm geven informatie aan de verpakker. "Tussen deze drie indicatoren hebben we nog nooit een verpakker meegemaakt die niet in staat was om haar eigen 'recept' samen te stellen om het systeem te gebruiken," zegt Cornel Oosthuizen, elektronisch ontwerper bij Ergopak.

Het systeem kan worden ingesteld op combinatieverpakking, wanneer een punnet half gevuld is met druiven, en in de wacht wordt gezet totdat het systeem een tros met het vereiste gewicht identificeert om het naar het doel te brengen. Bovendien is de reactietijd van het systeem vrij snel: in de orde van twee tienden van een seconde, wat voor een gebruiker onmiddellijk aanvoelt.

Bij het samenstellen van punnets met verschillende componenten, zoals in de industrie voor gesneden fruit, worden de weegschalen in volgorde opgesteld: als het gewicht van het eerste ingrediƫnt in de bovenkant van het toegestane gewichtsbereik valt, wordt dit gecommuniceerd naar de volgende weegschalen die hun toegestane bereiken voor de volgende ingrediƫnten aanpassen, om een overvolle punnet en weggeefacties te vermijden.

Management webrapportage geeft Ergopak een voorsprong
De nieuwste reeks, de Aquila-reeks, is een touchscreen-systeem dat op elk platform kan worden aangesloten, aangevuld met een webrapportage-beheerplatform, Panorama, dat Ergopak een voorsprong geeft op hun concurrenten en een volledig en gedetailleerd beheer van het verpakkingsproces mogelijk maakt, zegt Oosthuizen.

"Het hele idee van het Ergopak-systeem," voegt hij eraan toe, "is dat het allemaal binnen een netwerk is verbonden, dat het hele pakstation bedient vanaf het punt waar druiven in kratten binnenkomen (die individueel worden gescand en verbonden zijn met de specifieke plukkers in het veld) tot aan het punt waar de druiven worden gepalletiseerd, waar we nog een weegschaal kunnen plaatsen voor een volledig beeld van hoeveel het pakstation binnenkwam en hoeveel eruit ging."

Hij zegt dat hun export sinds vorig jaar aan momentum heeft gewonnen, en Ergopak wordt nu gebruikt in pakstations in Marokko en in veertien Europese landen.

De aandacht van Ergopak voor het menselijk gebruik van hun technologie heeft hen ertoe geleid interessante onderzoekslijnen na te streven, bijvoorbeeld hoe te voorkomen dat een medewerker aan de verpakkingslijn herhaaldelijk dezelfde punnet weegt. Omgekeerd, hoe de technologie te instrueren om een mogelijke foutieve interpretatie te negeren bij het afkeuren van een legitiem verpakte punnet wanneer opeenvolgende punnets exact hetzelfde gewicht hebben.

"Ons systeem kan onderscheid maken tussen punnet, zelfs als hun gewicht hetzelfde is. Die functie geeft ons een beetje een voorsprong op onze concurrenten," legt Treurnicht uit. "Het is niet goed voor het moreel wanneer medewerkers van het pakstation zien dat een werknemer het systeem manipuleert en ermee wegkomt."Ergopak zal aanwezig zijn op stand 30 en 31 op het jaarlijkse technische & handelssymposium van BerriesZA op 30 & 31 mei 2024, evenals op de Nampo Expo in september.


Voor meer informatie:
Ergopak
Nico Treurnicht
Tel: +27 84 806 0708
[email protected]

Cornel Oosthuizen
Tel: +27 71 474 5509
[email protected]
https://www.ergopak.co.za/

Publicatiedatum: