Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede vraag naar groene asperges uit Emilia-Romagna

Er is een goede vraag naar de groene asperges van Altedo met beschermde geografische aanduiding. Deze groente wordt geteeld in de Italiaanse regio Emilia-Romagna, waar zich 7% van het Italiaanse aspergeareaal bevindt.

De asperges worden volgens de statuten van de BGA geteeld vanaf de provincie Bologna, aan de oostkant van de Via Emilia, tot aan de rivier de Po in de provincie Ferrara en tot aan de zee, met teelt in de gemeenten Lagosanto Ferrarese en Mesola.

Het Consortium omvat honderd telers, die voornamelijk deel uitmaken van de coöperaties Apofruit, Casa Mesola en Patfrut.

Het product is voor 70% bestemd voor de retail, de rest wordt geleverd aan de groothandel en een klein deel vindt zijn weg naar de consument via directe verkoop. De afzet aan de horeca neemt toe.

De Italiaanse markt neemt minstens 80% van de oogst op, het resterende deel gaat naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In de retail is het onderdeel geworden van de hoogwaardige Fior Fiore-lijn van Coop Italia.

De voorzitter van het Consortium, Gianni Cesari, die zelf al meer dan 30 jaar asperges teelt, zegt dat groene asperge een product is dat het inkomen van telers kan aanvullen. "Het Consortium gaat inspanningen leveren om teelttechnieken te introduceren die het mogelijk maken om de kostenstructuur te optimaliseren en de winstgevendheid van de teelt te verhogen, ook via een uitbreiding van de afzetkalender."

De cijfers in Italië
Brancheorganisatie CSO Italy geeft aan dat de regio Apulië in 2024 het gros van het Italiaanse aspergeareaal, dat 8.100 ha groot is, voor zijn rekening neemt –al neemt het er af–, gevolgd door Veneto en Campanië. In Emilia Romagna ligt er 600 ha, voornamelijk in het gebied van de BGA.

De aspergeconsumptie in Italië ligt op ruim 20.000 ton, goed voor een waarde van €111 mln. De consumptie is evenwel iets lager dan voorgaande jaren.

Aspergefestival
Van 20 april tot en met 2 mei organiseert de BGA een aspergefestival in de gemeente Mesola. Er zijn drie proeverijsessies: op 25 april vanaf 16.30 uur; op 28 april vanaf 16.30 uur en op 1 mei vanaf 16.30 uur.

Voor meer informatie:
Asparago Verde di Altedo IGP
www.rpcircuiti.it

Publicatiedatum: