Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hugo Jongejan, Witlofkwekerij LOF:

"Fluctuerende prijzen witlof, maar beschikbaarheid zal tot einde van het seizoen beperkt blijven"

Tholen - Door de krappe beschikbaarheid dit seizoen verloopt de afzet van witlof dit jaar wat saaier, aldus Hugo Jongejan van Witlofkwekerij LOF uit Espel. "We hebben het aantal pennen gedeeld door het aantal weken en dat is wat we wekelijks opzetten. Ik verwacht tot het einde van het seizoen daarom een relatief rustige verkoop en we zullen vlotter door de witlof heen zijn dan andere jaren."

Desondanks fluctueren de prijzen op de vrije markt flink. "Rond Pasen ging de prijs door de 2 euro, vorige week zaten we weer onder de euro en inmiddels ligt de prijs weer rond de 1,20 euro", vertelt Hugo. "Maar de daghandel heeft dit jaar een kleiner aandeel, omdat we best wat vaste afspraken hebben gemaakt en het kost al moeite zat om die in te vullen. Zeker het invullen van promotie-acties is lastig. Ook de afzet van roodlof verloopt dit seizoen best goed, al blijft dit een kleine markt. De prijs blijft langer op niveau dan vorig jaar. Toen hadden we in de zomer zelfs de unieke situatie dat de witlof duurder was dan roodlof."

"Onze afzetverhouding tussen de Nederlandse markt en het buitenland is tegenwoordig fifty-fifty, maar dat heeft ook te maken met de beschikbaarheid en de vraag. Voor Corona was het exportaandeel nog 70%. Wij zetten het gros van de witlof af richting de Hollandse exporteurs, die het product weer versturen naar tal van bestemmingen. Italiƫ blijft de grootste markt. Er gaat ook wel witlof naar overzeese bestemmingen, maar dat zijn redelijk stabiele volumes. Verder krijgen we dit jaar opvallend veel vraag van collega-telers in omliggende landen om hun tekorten aan te vullen", vertelt Hugo.

"Het is nog even koffiedik kijken wat het aanbod is van de percelen die later gerooid zijn. Wel verwacht ik dat iedereen zo vroeg mogelijk zal gaan zaaien om het nieuwe seizoen naar voren te halen. Het areaal zal wel wat groeien ten opzichte van vorig jaar, maar de teelt zal door de steeds verdergaande beperkingen van de middelen steeds uitdagender worden", besluit de teler.

Voor meer informatie:
Hugo Jongejan
Witlofkwekerij LOF.
Tel: +31(0)527 271 375
[email protected]
www.witlofkwekerijlof.nl