Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Kenens, Verken Bio Deli-Vers:

"Het biologisch hardfruit is zo goed als verkocht, dus kijken we al naar volgend seizoen"

Tholen - Dat het huidige biologische hardfruitseizoen aanzienlijk beter verloopt dan verleden jaar mag toch wel gezegd worden. De vraag was voorafgaand aan het seizoen al in groten getale aanwezig, maar lijkt zich door de maanden niet verminderd te hebben. "Waar we vorig jaar echt nog hard ons best moesten doen om alles kwijt te geraken, hebben we dit jaar inmiddels alles zo goed als verkocht", zo vertelt Gerard Kenens van VerKen Bio Deli-Vers.

"Op de veiling zijn ze nog wel bezig met de verkoop van de Natyra en wat Jonagold, maar ook daar begreep ik dat ze binnen een maand of twee toch wel klaar zullen zijn", zo vertelt de teler uit het Vlaams Loksbergen, die al haar fruit via BelOrta vermarkt.

De reden voor deze vlotte verkoop ligt, zo stelt hij, toch in de vraag. "Het is niet zo dat we minder volumes geoogst hebben, maar de vraag lijkt weer op een normaal niveau te liggen in vergelijking met vorig jaar. Vorig seizoen kregen we het hardfruit bijna niet kwijt. Hoe dat kwam? Dat is altijd een beetje gissen, maar de coronaperiode is natuurlijk heel goed geweest van de consumptie van fruit, en zeker het biologische segment. Vlak daarna had iedereen weer de ruimte en vrijheid om geld te spenderen aan uitjes en vakanties, waardoor wellicht het fruit even op de achtergrond raakte. Het is niet dat de consumptie nu weer abnormaal gestegen is ten opzichte van vorig jaar, maar in België lijkt alles toch weer genormaliseerd, en ook in Nederland hoor ik overigens positieve verhalen over de verkoop."

Vroege bloei
Voor de biologische teler betekent het dat hij zijn blik weer kan richten op volgend seizoen. Om echt iets te zeggen over volgend seizoen is het, volgens Gerard, nog wel wat te vroeg. "De peren voor het nieuwe jaar staan al heel mooi in bloei en ik verwacht dat de appelbomen eind van de week ook zullen komen. Het is in deze regio een mooie periode voor wandelingen nu. Helemaal met de paasvakantie die van start is gegaan. Het lijkt er wel op dat we nu twee weken voorlopen op het schema van vorig jaar. Zo zien we ook dat de imkers, die vorig jaar half april kwamen, nu al sinds maandag met de bijenkassen klaar staan. Ze zijn dus wat vroeger, maar een probleem is het niet. De bloemknoppen zien er prima uit, dus zo lang het niet gaat vriezen, kunnen we met een gerust hart naar het najaar kijken."


PiqaBoo (links) en Qtee (rechts) in bloei

Omschakeling
Het biologisch teeltbedrijf is ondertussen druk bezig met de omschakeling naar meer resistente rassen. "Voor ons betekent dit voornamelijk dat we Jonagold fors aan het afbouwen zijn voor andere variëteiten waar wij meer potentie in zien. We hebben nu zo'n 1,2 hectare Jonagold uitgetrokken en vervangen voor PiqaBoo. Bij de PiqaBoo bomen die we vorig jaar lieten omenten, zien we nu al de eerste bloemetjes verschijnen. Het zullen natuurlijk nog geen grote volumes zijn, maar we kunnen wel al een beetje kijken hoe de eerste peren eruit zullen zien."

"Daarnaast zullen we volgend jaar nog een perceel Jonagold vervangen voor de nieuwe appel van de familie Wouters, de T-133. Dit is een dubbel schurftresistent ras, waar we veel potentie in zien. In de loop der jaren zullen we steeds meer naar dit soort variëteiten kijken. Het is toch alleszins ons beeld dat deze omschakeling nodig is voor een toekomstbestendig bedrijf, dus zullen we altijd kijken om te vernieuwen."

Voor meer informatie:
Gerard Kenens
VerKen Bio Deli-Vers
Zilveren-Helmenstraat 74
3545 Loksbergen, België
Tel.: +32 474199809