Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ondanks Poolse blokkade

Oekraïne exporteerde in januari appelen naar 22 landen

Hoewel de Russische agressie en de blokkade van de Oekraïense grens door de Polen voortduren, blijven Oekraïense appeltelers en handelaren hun exportcapaciteit verbeteren. Volgens analisten van EastFruit heeft Oekraïne in januari 2024 appelen verzonden naar 22 landen op verschillende continenten.

In de nabije toekomst kan deze geografische uitbreiding nog verder toenemen met de lancering van containertransport vanuit de Zwarte Zeehavens van Oekraïne. Dit werd mogelijk door de bijna volledige vernietiging van de Russische Zwarte Zeevloot.

In januari 2024 heeft Oekraïne alleen al 2,5 duizend ton appelen naar de Verenigde Arabische Emiraten verzonden, wat de Emiraten de belangrijkste markt voor Oekraïense appelen maakte, ondanks logistieke problemen in de Rode Zee. Interessant is dat de top 3 importeurs van Oekraïense appelen in januari allemaal uit het Midden-Oosten kwamen. De Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Irak waren samen goed voor meer dan 60% van de leveringen.

Oezbekistan bleef op de vierde plaats staan als een van de belangrijkste markten voor appelen uit Oekraïne, omdat het sinds september 2023 consequent honderden tonnen Oekraïense appelen heeft gekocht. De vijfde positie werd ingenomen door Turkije, een van 's werelds grootste appelexporteurs, wat vragen oproept in de sector. Volgens handelaren kochten Turkse bedrijven Oekraïense appelen van rode variëteiten (zoals Gala, Red Delicious, enz.) voor doorvoer naar India, een markt waar Oekraïne nog steeds geen directe toegang toe heeft vanwege onopgeloste handelsprotocollen.

Zweden was de grootste EU-importeur van Oekraïense appelen, die slechts zesde stond in de totale ranglijst. Zweden kocht gedurende het seizoen consequent vergelijkbare volumes, waardoor het een zeer betrouwbare handelspartner is.

Het is bemoedigend om te weten dat Maleisië op de zevende plaats staat, aangezien het een verre markt is. Oekraïense appelen keren geleidelijk terug naar Maleisië na het begin van de grootschalige invasie van Rusland. Zelfs in zo'n verre markt, ondanks de enorme logistieke problemen gecreëerd door de Poolse exporteur van Oekraïne en de Houthi's in de Rode Zee, blijven Oekraïense appelen concurrerend in prijs en kwaliteit.

De volgende drie plaatsen onder de grootste appelimporteurs in januari werden ingenomen door Jordanië, Oman en Georgië. Het is ook de moeite waard om de constante groei van de appeluitvoer van Oekraïne naar Bangladesh te vermelden, wat in de toekomst een belangrijke markt kan worden.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: