Op de rabarbervelden van teler Nefzger in Inchenhofen OT Sainbach in het Duitse Beieren wordt nu al ongeveer drie weken rabarber geoogst. "In totaal zijn we daarmee vier weken eerder dan in andere jaren. Hoewel we nog maar aan het begin van het seizoen staan, is de tot nu toe behaalde opbrengst en kwaliteit bijzonder goed. Ook de vraag naar de eerste regionale rabarber is erg hoog. Je merkt dat we met de Beierse rabarber een interessant uniek kenmerk hebben. Daarom kijken we ook met vertrouwen uit naar de rest van het seizoen", vertelt Peter Nefzger.
Rabarber, vers van het veld. Een deel van de eigen opbrengst wordt ook verwerkt tot rabarbersap.
Ongeveer vijf jaar geleden waagde Nefzger de sprong naar de rabarberteelt in de vollegrond. Hij begon met ongeveer twee hectare, maar inmiddels kon de capaciteit worden verveelvoudigd. "We oogsten momenteel op 4,5 hectare onder dubbele folie. Op de traditionele, niet-beschermde vollegrondsrabarber moeten we nog ongeveer drie weken wachten", zegt Nefzger, die ook wijst op het hoge prijsniveau. "We zijn het seizoen begonnen met kiloprijzen rond de € 4,00, terwijl we normaal gesproken met kiloprijzen rond de € 3,00 werken. Maar we mogen ook niet vergeten dat de teeltkosten, vooral de loonkosten, snel gestegen zijn."
Naast de rabarberteelt teelt Nefzger ook biologische asperge
Nefzger levert zijn producten voornamelijk aan de Beierse retail, de groothandelsmarkt van München en andere grossiers. Ongeveer 10% van zijn opbrengst wordt direct vermarkt. Het rabarberseizoen loopt doorgaans parallel aan het aspergeseizoen en eindigt officieel op Sint-Jansdag (24 juni). De groente wordt aangeboden in drie verschillende verpakkingen. "Ongeveer 50% van onze oogst wordt los in 5-kg-kisten op de markt gebracht. De rest is verpakt in flowpacks in drie verschillende eenheden (500, 750 en 1000 gram) en in banderollen."
Voor meer informatie:
Peter Nefzger
Nefzger Rabarber
Augsburger Str. 1
86570 Inchenhofen - Duitsland
Tel: +49 (0)171 3550297
nefzger@googlemail.com
www.instagram.com