Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw detectie hepatitis A op Marokkaanse aardbeien

De Spaanse telersvereniging La Unió meldt dat de Europese voedselwaakhond RASFF afgelopen vrijdag 15 maart een nieuwe gezondheidswaarschuwing heeft gepubliceerd vanwege de aanwezigheid van hepatitis A in aardbeien uit Marokko, de tweede in slechts negen dagen. Het RASFF beschouwt het virus als een ernstig risico.

La Unió wijst erop dat de gezondheid van Europese consumenten niet in gevaar mag worden gebracht en daarom moet het publiek worden geïnformeerd over de controles die worden uitgevoerd op producten die uit derde landen worden geïmporteerd, in dit geval op aardbeien uit Marokko. "We vrezen dat er alleen steekproefsgewijze controles en inspecties worden uitgevoerd en het ontdekken van een ziekte of plaag is daardoor net een loterij", zegt Carles Peris, algemeen secretaris van La Unió.

Na de eerste detectie wees het Marokkaanse ministerie van Landbouw "de geruchten en valse informatie" over de aanwezigheid van het hepatitis A-virus in Marokkaanse aardbeien af, met de bewering dat deze de reputatie van de Marokkaanse tuinbouwproducten proberen te beschadigen. Na de eerste waarschuwing opende het Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid in Marokko (Onssa) een onderzoek, waarbij het perceel en het pakstation in kwestie werden geïdentificeerd. Er werden volgens het ministerie de nodige analyses uitgevoerd om de kwaliteit te beoordelen en eventuele mogelijke gezondheidsrisico's vast te stellen.

Desalniettemin is er een tweede geval van hepatitis A in aardbeien vastgesteld, waardoor het niet langer een alleenstaand geval is.

Peris eist daarom meer consistentie in het Europese importbeleid en spiegelclausules zodat telers in de EU en in derde landen aan dezelfde voorwaarden zijn onderworpen. "We vragen niet om een betere behandeling, maar gewoon om gelijkheid. De EU moet alles wat met de gezondheid van de consumenten te maken heeft serieuzer nemen. Ze moet meer controles instellen en wederkerigheid eisen voor de naleving van de Europese normen", besluit hij.

Voor meer informatie:
Carles Peris
La Unió
Tel: +34 658 92 89 23 (Spanje)
launio@launio.org
https://launio.org

Publicatiedatum: