Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spanjaarden misbruiken valse RASSF-meldingen, nu weer voor Marokkaanse meloenen"

Op vrijdag 5 april hebben de Spaanse autoriteiten een waarschuwing uitgegeven over meloenen die uit Marokko zijn geïmporteerd, waarin werd gesteld dat een zending "potentieel gevaarlijke" MRL-niveaus bevatte. Als reactie op de toenemende Spaanse waarschuwingen beschuldigen verschillende Marokkaanse exporteurs Spanje ervan het RASSF-systeem te "bewapenen en misbruiken en het te gebruiken in oneerlijke concurrentieschema's".

"Genoeg is genoeg. De Spanjaarden misbruiken de ongegronde RASSF-waarschuwingen. Ze deden het onlangs met watermeloenen, vorige maand met aardbeien en nu met meloenen. Ze blijven het doen omdat het werkt en er straffeloos mee wegkomen," zegt Ahmed Bouljid, een Marokkaanse exporteur van diverse AGF-producten.

"Het is altijd hetzelfde patroon: ze maken ongegronde beschuldigingen, waarbij veel twijfelachtige details verborgen worden gehouden, als onderdeel van lastercampagnes om de Marokkaanse herkomst te schaden. Vervolgens ontdekken we dat deze beschuldigingen vals zijn, en weerleggen we ze, maar de schade is al aangericht. Deze oneerlijke methoden moeten worden gestopt."

"Opvallend genoeg worden problemen alleen gedetecteerd wanneer de betreffende producten in directe concurrentie zijn met Spaanse telers. En het is altijd Spanje dat deze problemen detecteert. Waarom is het nooit een ander land of andere producten?" zegt hij.

De exporteur benadrukt de "strenge" controles die Marokkaanse producten ondergaan voordat ze worden geëxporteerd: "We hebben twee controle-instanties die streng en onverbiddelijk zijn, de ONSSA en Morocco Foodex. Absoluut elke zending die het land verlaat, wordt onderworpen aan nauwkeurige inspecties door deze twee organisaties. Elke zending is foutloos traceerbaar."

"Geen enkele Marokkaanse producent of exporteur zal zichzelf in de voet schieten, hun bedrijf en de Marokkaanse AGF-sector in het algemeen in gevaar brengen, door een product te exporteren dat niet voldoet aan de normen van de bestemming," besluit Bouljid.

Voor meer informatie:
Ahmed Bouljid
Entrepôt Frigorifique Lexus
Tel: +212 661 177735
[email protected]

Publicatiedatum: