Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Laag Peruaans gemberaanbod door areaalkrimp van 60%"

De Peruaanse gembervoorraden blijven beperkt ondanks een goede vraag vanuit Europa, de VS en Canada. "Het Peruaanse aanbod is momenteel beperkt, omdat er in 2022 ongeveer 60% minder gember aangeplant was dan in 2021. Telers konden immers weinig investeren door de lage gemberprijzen in 2020 en 2021", zegt Leandro Manuel Llacctarimay Figueroa, salesmanager bij Agroexportaciones Llacta.


Leandro Manuel Llacctarimay Figueroa, salesmanager bij Agroexportaciones Llacta

Hij zegt dat de gemberprijzen tijdens de coronapandemie erg goed waren, waardoor veel mensen in Peru zich op de sector stortten. "De bevolking die werkzaam is in andere sectoren zoals de horeca, de bouw of de teelt van ananas, cassave en andere gewassen, investeerden in gember met de gedachte dat de prijzen hoog zouden blijven. Maar dat was niet zo, aangezien er ook meer gember werd aangeplant in andere landen zoals Ecuador, Costa Rica, Honduras, Brazilië en China."

"Steeds meer exportbedrijven uit het noorden en zuiden van Peru die mango's, avocado's, citroenen, bananen en knoflook exporteren, wagen zich ondertussen aan de export van gember, gedreven door de vraag naar biologische gember van hun klanten in Europa en Noord-Amerika."


Peruaanse gember in de hooglanden

De vraag is niet slecht, maar er is veel goedkopere Chinese gember op de markt. "De huidige vraag in Europa, de VS en Canada is goed, maar China biedt een FOB-prijs van $22 per karton van 10 kg aan, terwijl Peru $50 per karton van 13,6 kilo vraagt voor biologisch product met een certificering voor sociale verantwoordelijkheid."

Manuel zegt dat de nieuwe oogst in april begint. "Een paar jaar geleden was er een goede opbrengst. Vorig jaar nog ontvingen telers 100 soles (€ 25) voor 19 kilo gember, vergeleken met de 80 soles (€ 20) tijdens de pandemie in 2020. Alle Peruaanse gember voor export is biologisch. Dat is een afspraak sinds 2006."

Exportmanager Danny Pacheco: "Het krimpende areaal door de daling van de exportprijzen in 2021 en 2022 hangt samen met het feit dat gember een overgangsgewas is dat snel wordt geoogst, minder dan twaalf maanden na het planten. In die context daalden de volumes en de FOB-waarden van Peruaanse gember met respectievelijk 89% en 75%, en zo ook het aantal exportbedrijven van 140 naar 126 in 2022-2023."

"Echter, in 2023-2024, met export tot maart, zou er weer een groei van ten minste 5% in volume en FOB-waarde zijn dankzij een verbetering van de prijzen in 2023, lage toetredingsdrempels om de teelt weer op te pakken een 6% grotere import van de VS, de belangrijkste markt voor Peru. Maar liefst 93% van de Amerikaanse import ($ 141 mln) kwam vorig jaar uit Peru. Ook andere markten hebben een voorkeur voor het Criollo ras vanwege zijn intens gele kleur, hoge dosering van gingerol en scherpe smaak. Die vind je met name in het Peruaanse biologische product", besluit Pacheco.

Voor meer informatie:
Agroexportaciones Llacta S.A.C.
www.jengibreperu.com
Leandro Manuel Llacctarimay Figueroa
Tel: +51 978 001 892 (Peru)
[email protected]
Danny Pacheco Infante
Tel: +51 959 175315
[email protected]