Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"People tracking maakt onbemande verkoop sneller, eenvoudiger en, voor de exploitant, winstgevender"

"De Europese vakbeurs voor horeca en hospitality is het ideale podium voor de presentatie van de nieuwste Zuply-innovatie", vertelt Sander Sciarone. Hij is directeur van Innovend. Het bedrijf presenteert een primeur tijdens de Internorga in Hamburg: people tracking voor onbemande bedrijfsrestaurants, kantines, foodshops en meer toepassingen. "Daarmee wordt onbemande verkoop sneller, eenvoudiger en, voor de exploitant, winstgevender."

Sander: "We staan daar samen met onze partner qnips, het digitale platform voor contractcatering. We tonen op de stand in een container een onbemande shop. Dat wordt een live demonstratie: bezoekers kunnen naar binnen en zelf ervaren hoe het werkt."

Colruyt Group
Innovend heeft de techniek ontwikkeld in nauwe samenwerking met Smart Technics, onderdeel van de Belgische retailgroep Colruyt Group. Samen bouwden ze eerder al de Lynx iQ. Deze smart fridge introduceerden de partners in 2023. "De slimme koelkast werd zeer enthousiast ontvangen. Het is een gekoelde vending machine die eruitziet als een chique vitrinekast en waar klanten zelf producten kunnen pakken. De planken zijn vrij in te delen in meerdere segmenten en de ingebouwde sensoren registreren precies welke producten en hoeveel een klant pakt. Het proces is vergelijkbaar met kopen in een supermarkt, maar dan zonder het scannen."

Eén keer afrekenen
"Met people tracking gaat het nog sneller en gemakkelijker. Deze techniek is op zich niet nieuw. Het wordt bijvoorbeeld in supermarkten toegepast om consumentenstromen en
-gedrag te bepalen: welke gangen doen het beter dan andere en welke producten worden daar uit het schap gepakt?"

De techniek maakt gebruik van camera's die de bewegingen van de klant volgen. Zodoende is het mogelijk om je via een app te identificeren, de slimme koelkasten te openen, producten te verzamelen, af te rekenen – en dat met meerdere personen tegelijkertijd. Apps die met de Zuply people tracking werken zijn die van qnips en Spar For You, beide te downloaden in de Google Play Store en de Apple Store. Ook de eigen Zuply-app is te gebruiken. In de toekomst kan het ook met een bankpas.

"In een onbemande winkel of andere ruimte kunnen meerdere slimme koelkasten worden opgesteld met een groot assortiment aan producten", vertelt Sander. "De demonstratiewinkel op Internoga heeft er maar liefst zes. Aan het eind reken je alles in één keer af. Je hebt dus niet drie of vier bonnetjes voor verschillende kasten."

Meerdere klanten tegelijk
Minstens zo belangrijk is dat meerdere mensen tegelijk kunnen shoppen. Dankzij de people tracking weet het systeem wie bij welke koelkast staat en welke producten hij of zij pakt. Sander: "De camera's volgen de afzonderlijke klanten door de ruimte. Steekt iemand zijn of haar hand uit naar zo'n slimme koelkast, dan ziet die camera dat en dan doet die automatisch de deur open. De spullen die de klant pakt, komen in zijn of haar virtuele mandje. Bij gewone vending machines moet je op elkaars beurt wachten: pas als de eerste klaar is, kan klant twee aan de gang."

Niet meer hoeven te wachten is fijn voor de klanten, net als het vlotte koopproces. Dat laatste is ook fijn voor de exploitant van de onbemande shop of restaurant: meer capaciteit maakt de weg vrij voor een hogere omzet. "Tijdens de pauzes in fabrieken en kantoren moet een bedrijfsrestaurant of kantine in korte tijd veel mensen verwerken. Met die tijdsdruk is het dus fijn als je meerdere mensen tegelijkertijd hun etenswaren en drinken kunnen pakken en die automatisch afrekenen."

Sander voegt nog toe dat Innovend en de exploitant niet de identiteit van de klant of diens persoonskenmerken opslaan. "De camera signaleert dat er een mens binnenkomt en volgt hem of haar alleen maar door de ruimte. Hij weet niet wie je bent, doet ook geen gezichtsherkenning of zo… Dat is allemaal niet nodig. Hij volgt je alleen en kan daardoor weten uit welke Lynx iQ je iets pakt. Welke producten dat zijn geeft die slimme koelkast door, dankzij de weegsensoren. Het systeem weet niet wie de klant is. De privacy is gewaarborgd."

Ook geschikt voor industrie en zorg
Internorga is een food-beurs. "Daar verwachten we veel interesse van partijen uit de retail en bedrijfskantines, hotels, cateringlocaties. Zeker ook aangezien zij met deze oplossing hun klanten of gasten 24/7 van dienst kunnen zijn. Ruimere openingstijden zonder extra personeelskosten… Tel uit je winst!"

De oplossing leent zich voor nog veel meer sectoren en toepassingen. Sander heeft al een aantal concrete ideeën: "Personeels- en bezoekersruimtes in zieken- en verpleeghuizen bijvoorbeeld." Innovend wil de oplossing dit jaar op een selectief aantal locaties gaan testen.

Voor meer informatie:
Sander Sciarone
sander@innovend.eu
Innovend B.V.
Argon 47
4751 XC Oud-Gastel
Tel.: +31 (0)85 029 0071
info@innovend.eu
www.innovend.eu

Publicatiedatum: