Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Akkoord voor ontwikkeling ontwerp bio-fieldlab in Noord-Holland

Biologische landbouw wordt steeds belangrijker in Noord-Holland. Als één van de zeven
transitiepaden naar kringlooplandbouw is de biologische sector constant in ontwikkeling. Deze ontwikkeling vraagt om een locatie waar innovaties worden onderzocht, onderbouwd en zichtbaar gemaakt. Een plek waar successen verder uitgerold kunnen worden en tegelijkertijd geleerd kan worden van mislukkingen: een fieldlab dus. Een fieldlab is een praktijkomgeving, waar ondernemers en kennisinstellingen samenwerken en experimenteren met de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologie. In dit geval ligt de focus op biologische landbouw.

Toekomstbestendige bedrijfsvoering door gebiedsgerichte aanpak
In het Ontwerp Bio-Fieldlab Noord-Holland wordt er gestreefd naar een gebiedsgerichte aanpak, waarbij kennis en innovatie ontstaan door samenwerking. Door duurzame teelt, product- en techniekontwikkeling ontstaat er een toekomstbestendige manier van bedrijfsvoering, geïnspireerd door de biologische sector. Specifieke vragen vanuit de biologische sector kunnen worden opgepakt en toepassingen kunnen straks worden uitgetest in het fieldlab. Zo kunnen er bijvoorbeeld demo's met mechanische onkruidbestrijding plaatsvinden, of kunnen de effecten van stikstofuitspoeling onder biologische omstandigheden worden verkend.

Samenwerking in ontwerp en uitvoering fieldlab
Op dit moment zit het fieldlab nog in de ontwerpfase en is er een akkoord gegeven op het maken van een ontwerpplan. Verwacht wordt dat het ontwerp in de zomer van 2024 opgeleverd wordt, waarna gestart wordt met de realisatie van het fieldlab. Het ontwerpplan biologische fieldlab is tot stand gekomen door een samenwerking tussen:

  • Louis Bolk Instituut
  • Vereniging BIO-NH
  • Coöperatieve Vereniging Bionext U.A
  • Hogeschool Inholland
  • Aardappelen WestFriesland
  • de Lepelaar
  • Ekoplaza Alkmaar BV
  • Maatschap A.L. Noordermeer en J.A.L. Noordermeer

Een grote verscheidenheid aan initiatiefnemers dus. Deze partijen dragen met hun kennis en ervaring ieder hun steentje bij, waardoor het fieldlab een mooi voorbeeld moet worden van toekomstbestendige bedrijfsvoering voor biologische landbouw.

Meer informatie over het ontwerp voor het bio-fieldlab volgt. De provincie Noord-Holland en Vereniging BIO-NH verzorgen de communicatie over het ontwerpplan.

Voor meer informatie:
Jan Knook
BIO-NH
Volgerweg 24
1462 HP Middenbeemster
06 53353765
voorzitter@bio-nh.nl
www.bio-nh.nl

Publicatiedatum: