Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Melinda stelt milieuvriendelijke innovaties voor

Een lift en kabelbaan voor de ondergrondse opslag van appelen in Italië

Om de logistiek in de opslag efficiënter en milieuvriendelijker te maken, installeerde Melinda een lift in de Rio Maggiore mijn, waar haar inmiddels beroemde ondergrondse opslagcellen voor appelen zich bevinden. De innovatie werd voorgesteld op de Fruit Logistica en maakt deel uit van een breder project.

De ondergrondse cellen bieden een droge en gecontroleerde omgeving voor de appelen. Dankzij de unieke omstandigheden van lage temperatuur en waterdichtheid kan ongeveer 30% energieverbruik bespaard worden in vergelijking met traditionele bovengrondse opslagplaatsen.

In de loop der jaren heeft Melinda de ondergrondse capaciteit verruimd van 30.000 naar 40.000 ton. Daarvoor moesten nieuwe cellen worden gecreëerd, enkele tientallen meters hoger dan de oorspronkelijke kamers. En hier komt de lift in het spel.

"Langs een verticale tunnel van 26 meter kan ongeveer 100 ton appelen per uur met de lift naar de tweede verdieping worden vervoerd", zegt Fabrizio Conforti, verantwoordelijke voor de ondergrondse site van Melinda. "Zonder deze oplossing zouden we gedwongen zijn om vrachtwagens te gebruiken om de appelen naar de hoger gelegen cellen te vervoeren", gaat Conforti verder. "En dus kan onze CO2-voetafdruk naar beneden."

Dit laatste ligt ook ten grondslag aan de ontwikkeling van een "appelkabelbaan", een project dat afgelopen november werd gepresenteerd bij het ministerie van Landbouw. Het plan voorziet in de bouw van een monokabelbaan met 11 steunpilaren (waarvan 6 in een tunnel), een lengte van 1.300 meter, een hoogteverschil van 87 meter en een capaciteit om elk uur 460 bins te vervoeren tegen een snelheid van 5 meter per seconde. Het traject begint bij het magazijn in Predaia en leidt rechtstreeks naar het eerste niveau van de ondergrondse cellen. Volgens ramingen zal de kabelbaan ongeveer 6.000 vrachtwagenritten over de weg kunnen vermijden, voor een totaal van 12.000 kilometer per jaar.

"De appelkabelbaan is een originele oplossing die, daar zijn we zeker van, eenmaal gerealiseerd, onze streek met trots zal vervullen", verklaart Giulia Zanotelli, land- en tuinbouwadviseur van de Provincie Trente. "Projecten van deze aard zijn bedoeld om de efficiëntie te verbeteren, maar ook om de emissies en de milieueffecten te verminderen. Ze vormen bovendien een toeristische attractie voor Italianen en buitenlanders die onze valleien bezoeken."

"De bouw van de kabelbaan, de installatie van de lift en de ingebruikname van nieuwe opslagcellen in de Rio Maggiore mijn maken deel uit van onze inspanningen om duurzaamheid te bewerkstelligen op milieu- en economisch gebied, zowel voor de streek als de waardeketen. Het zijn ook instrumenten die het veiligheidsniveau en het beheersgemak verhogen", benadrukt Ernesto Seppi, voorzitter van Melinda. "Het stelt ons in staat producten van hoge kwaliteit met een kleinere ecologische voetafdruk en lagere kosten te leveren. En door de ondergrondse cellen voor bezoekers open te stellen in de toekomst zullen we het toeristische aanbod van Trente en Italië verder versterken."

Voor meer informatie: www.melinda.it

Publicatiedatum: