Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Manuel Díaz, Marsh Foods

"Concurreren met Marokko op prijs is moeilijk, maar Spaanse zeekraal is verser"

In Isla Cristina, een badplaats aan de Atlantische kust in de provincie Huelva, bevindt zich een van de eerste aanplanten van zeekraal in Spanje.

"Zeekraal is een halofytische of zilte plant die van nature groeit in gebieden met getijden”, legt Manuel Díaz uit. "Ik herinner me dat vele jaren geleden, het moet 2004 zijn geweest, toen ik als gids door de zoutwatermoerassen van Isla Cristina liep, een Franse toeriste me vertelde dat ze in Frankrijk zeekraal ingemaakt aten, net als augurken. Later, rond 2011, hoorden we steeds meer over zeekraal, en mijn partner en ik besloten te bestuderen of ook wij deze plant konden benutten."

"Op dat moment werd er alleen wilde zeekraal verzameld, want de teelt ervan bestond nog niet in Spanje. Na twee jaar zorgvuldige inspectie van de zeekraalpopulaties in de streek, concludeerden we dat ze te klein en onstabiel waren voor een consistente verwerking en afzet. Bovendien zou het verzamelen ervan een grote impact op het ecosysteem kunnen hebben. Dus we besloten het gewas te gaan telen. En dat is een heel avontuur geworden."

"In 2013 vonden we slechts één bedrijf dat zaden van zeekraal verkocht, met name in Shanghai, maar het was van een ander ras dan de soort die bij de Atlantische Oceaan groeit. Omdat we wilden voorkomen dat via onze aanplant een niet-inheemse soort zich over de zoutwatermoerassen zou verspreiden, was de enige optie zelf zaden te verzamelen. En daarmee begonnen we in 2016 uiteindelijk onze eigen teelt", vertelt Manuel.

"De verkoop van het verse product vindt plaats van april tot halverwege september. Echter, ons hele proces is circulair. Met de delen van de plant die niet naar de versmarkt gaan, maken we zeekraalzout, -parels en
-pasta. En na het verzamelen van de zaden voor het volgende seizoen, verbranden we de volwassen planten om natuurlijke zeep te maken van hun as, zoals vroeger werd gedaan."

Maar het potentieel van zeekraal is veel breder, zo blijkt uit onderzoek dat Marsh Foods voert samen met onder meer het Instituut voor Biomedische Wetenschappen van Sevilla, het Universitair Ziekenhuis Virgen del Rocío van Sevilla en de Universiteit van Huelva. Zo bevat de plant verbindingen die het risico op een beroerte kunnen verkleinen. En het vermogen van de plant om nitraten en fosfaten te absorberen maakt het een “perfecte tool” voor het biologisch herstel van vervuilde gronden.

"Op dit moment komt er veel zeekraal uit Israël op de Europese markt, waar het gewas jaarrond wordt geteeld door buitenteelt en technologische kasteelt te combineren. Maar de grootste concurrentie voor Spanje komt van Marokko, waar zeekraal voornamelijk in Nador wordt geteeld."

"Het is erg moeilijk om met Marokko te concurreren op prijs, want op de binnenlandse markt is de consumentenprijs ongeveer € 35 per kilo, terwijl de Marokkaanse zeekraal voor circa € 19 per kilo wordt verkocht. We kunnen echter concurreren met de versheid van ons product, want klanten kunnen het binnen 24 uur na de oogst geleverd krijgen."

"Het feit dat zeekraal als hersteller van vervuilde gronden kan dienen, betekent dat de plant niet alleen het vermogen heeft om alles wat goed is te absorberen, maar ook alles wat slecht is. Dus als ze groeien in vervuilde grond of met gecontamineerd water, zal het product ook vervuild zijn. Met onze biologisch gecertificeerde zeekraal die duurzaam groeit in een natuurlijk gebied garanderen we de consument een gezond product. Dit jaar is ons doel om onze kwaliteitsvolle biologische zeekraal naar de Europese supermarktketens te brengen."

Voor meer informatie:
Marsh Foods
Tel: +34 670 64 57 01 (Spanje)
[email protected]
https://marshfoods.es

Publicatiedatum: