Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Instock viert tien jaar strijd tegen voedselverspilling met jubileumfeest

Instock viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft Instock zich ontwikkeld van een restaurantconcept tot een horeca groothandel (InstockMarket). Daarnaast hebben ze ook 3 miljoen kilo voedsel gered van verspilling, zo melden ze. Deze mijlpaal werd gevierd met een jubileumfeest, waar werd teruggeblikt op de successen van het afgelopen decennium en een blik werd geworpen op de toekomst.

10 jaar strijd tegen voedselverspilling
Instock werd in 2014 opgericht met een de missie: het tegengaan van voedselverspilling. Wat begon als een pop-up restaurant, groeide al snel uit tot drie vaste locaties in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, waar dagelijks gekookt werd met de 'oogst van de dag'. Hiervoor werkte Instock samen met verschillende partijen om reststromen, overschotten en producten die niet aan de norm voldoen, te redden en te gebruiken.

"Naarmate de beweging tegen voedselverspilling groeide, ging Instock op zoek naar manieren om op grotere schaal voedsel te redden. Instock ging in 2019 verder als horeca groothandel InstockMarket waar ook andere horecagelegenheden gemakkelijk een duurzame stap kunnen zetten door voedsel van de verspilling te redden. Deze innovatieve aanpak heeft Instock een prominente plaats in de horeca- en voedselsector opgeleverd."

Ruim 3 miljoen kilo aan eten gered
Instock heeft inmiddels ruim 3 miljoen kilo aan eten gered. "Dit heeft niet alleen een directe impact op het verminderen van voedselverspilling, maar ook op de besparing van CO₂-uitstoot, water, land en energie. Bijvoorbeeld, 3 miljoen kilo gered eten komt overeen met 4,7 miljoen kilo CO₂, wat gelijkstaat aan het jaarlijkse energieverbruik van 3.359 huishoudens."

De verhuizing naar Diemen in 2023 markeerde een nieuw hoofdstuk voor InstockMarket. Met de nieuwe ruimte en faciliteiten kunnen ze verder groeien en hun impact vergroten. Dit blijkt, zo stellen ze, uit de resultaten: in 2023 redde Instock bijna twee keer zoveel voedsel van de verspilling als in 2022.

Het jubileumfeest
Het feest ter ere van het tienjarig bestaan van Instock vond plaats bij het House of Bird in het Diemerbos. Medewerkers en partners kwamen samen om deze mijlpaal te vieren. Het was een avond met lekker eten, muziek en speeches van Freke van Nimwegen, Saskia Aalbers en Selma Seddik.

Freke van Nimwegen, een van de oprichters van Instock, opende de avond met verhalen over de beginjaren en de sterke band met mede-oprichters Bart Roetert en Selma Seddik. Hoewel Freke sinds 2021 niet meer actief betrokken is bij Instock, deelde zij haar trots en dankbaarheid voor wat het team in de afgelopen tien jaar heeft bereikt. Saskia Aalbers, verantwoordelijk voor Public Affairs bij Albert Heijn en oud-secretaris van de Raad van Toezicht van Instock, vertelde over het ontstaan van Instock en de eerste jaren van de organisatie. Ze beschreef hoe het idee ontstond uit een initiatief van Young Ahold en uitgroeide tot een succesvolle organisatie tegen voedselverspilling. Selma Seddik, medeoprichter van Instock, blikte terug op een decennium vol strijd tegen voedselverspilling en deelde haar visie voor de toekomst, waarin Instock zich richt op het redden van 5 miljoen kilo eten per jaar.

Samenwerking met partners speelde een belangrijke rol tijdens het feest. GRO zorgde voor borrelhappen van oesterzwammen, OLALA! leverde hapjes van 100 plantaardige vis, en Roze Bunker verzorgde siropen voor drankjes.

Voor meer informatie:
InstockMarket
Tel.: +31 (0)20 2101167
[email protected]
www.instock.nl

Publicatiedatum: