In het zuidoosten van Sicilië is er tijdens de maand oktober geen druppel regen gevallen. Dit is nog nooit gebeurd sinds het begin van de metingen in 1871.

Het zuidoosten van Sicilië, uitgebreid met Ragusa en Ispica, is het belangrijkste teeltgebied voor bospeen voor heel Europa in de maanden april, mei en juni. Het inzaaien gebeurt in september, oktober en november en vereist een grote hoeveelheid water om de zaden te laten ontkiemen. Omdat er in oktober niets van regen is gevallen, moesten de telers hun toevlucht zoeken tot irrigatie met water uit putten tot wel 80 meter diep. De pompen verbruiken ongeveer 30/40 kW per uur. De teeltkosten lopen dus op en dat zal onvermijdelijk een impact hebben op de verkoopprijzen in 2024.

Verwachte opbrengst
Cinzia Scivoletto, exportmanager van het Siciliaanse Natura Iblea: "We verwachten ongeveer 54.000 ton te oogsten van 15 maart tot 15 juli 2024, ongeveer 17% minder dan dit jaar. Door de aanhoudende droogte in heel Zuid-Europa is het zaaien niet perfect verlopen. We moesten het zaaien afstemmen op de beschikbaarheid van de irrigatiepompen. In het zuidoosten van Sicilië, en in Ispica in het bijzonder, is de laatste echte regen in februari gevallen. Dat is al bijna een jaar geleden. Klimaatverandering is een realiteit voor ons."

Cinzia Scivoletto

"Gelukkig heeft het gebrek aan regen geen invloed gehad op de kwaliteit van het product", vervolgt de manager. "Natura Iblea is immers een bedrijf dat al meer dan 20 jaar biologisch bospeen teelt. We houden ons aan het motto "met wortelen mag je geen fouten maken, dus beter weinig, maar goed". Met klanten als Edeka, Coop Zwitserland en Coop Denemarken is er echt geen speelruimte. We leveren al decennia lang aan hen en we hebben nooit issues met de kwaliteit of MRL's gehad."

Prijzen
"We verwachten een grote vraag, maar een beperkt aanbod. De prijzen van bospeen zullen dus aanzienlijk stijgen. De teelkosten zijn tot nu toe met 27% gestegen en ik sluit niet uit dat, als de droogte en ongunstige weersomstandigheden aanhouden, dit percentage kan toenemen. Het biologische product heeft bovendien een toegevoegde waarde. Op dit moment wordt biologisch peen in big bags verkocht voor ongeveer €0,80 per kilo. In de winterteeltgebieden in Italië zullen half januari waarschijnlijk geen voorraden meer zijn. En wij beginnen pas significante hoeveelheden te hebben vanaf de maand maart. Het is duidelijk dat er een aanbodkloof zal zijn."

Voor meer informatie:
Natura Iblea
C.da Marabino
97015 Ispica - Italië
Tel: +39 (0)932955696
cs@naturaiblea.it
www.naturaiblea.it