Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe optische sorteerders voor Warnez

Deprez installeerde bij Warnez een nieuwe installatie met o.a. twee optische sorteerders, terwijl de productiehal operationeel bleef én de locatie eerder ontoegankelijk was, zo meldt Deprez.

Vertrekpunt
Bij aardappelinpakbedrijf Warnez gebeurt de sortering van de gewassen aardappelen met Newtec Celox optische sorteerders. Die aardappelen worden in kisten gevuld en bewaard in hun automatisch magazijn tot ze verpakt worden. Indien nodig krijgen de aardappelen net voor ze naar de verpakkingslijn gaan, een extra controle over de leestafel. “Momenteel gebeurt dit door middel van 5 leestafels telkens bemand met twee personen, dus continu met 10 personen”, zegt Mattias Mergaert, Sales Executive bij Deprez. “De vraag was oorspronkelijk om voor één van de leestafels een automatisch alternatief te suggereren. Daarnaast was er ook een mechanische sorteerder aanwezig, die niet altijd voldeed aan de noden van Warnez. Dat hebben we ook aangepakt en zo zijn we een nieuw project gestart met méér mogelijkheden.”

De oplossing
Om de kwaliteit van het eindproduct beter te monitoren, werd gekozen om de bestaande schudsorteerder te vervangen en kreeg de lijn twee Visar optische sorteerders ingebouwd. Tijdens de controle is het mogelijk om beide tegelijkertijd of slechts één sorteerder te laten werken. “Van onze partners willen we horen hoe we beter kunnen optimaliseren. Ons verhaal werd direct goed gehoord en zo konden we onmiddellijk grote stappen nemen”, zegt Kurt De Nys, CEO Warnez.

De installatie van de Visars zorgt voor veel meer mogelijkheden bij de sortering. Mathias Mergaert: “Waar de schudsorteerder enkel tot 5 verschillende groottes kon opdelen, kunnen deze optische sorteerders tot 5 verschillende klasses gaan sorteren: de parameters zijn de kwaliteit en het kaliber. Er is ook ruimte om flexibele combinaties te maken of de optie goed-slecht.” Zo draagt de integratie van optische sorteerders bij tot een kwalitatief eindproduct. Hoewel de snelheid van controle ondergeschikt is aan de kwaliteit, heeft deze installatie een sorteercapaciteit tot 20 t/h bij relatief grote aardappelen.

Om een aangename werkomgeving te creëren voor de medewerkers van Warnez, kregen de beide Visar machines een individueel compartiment om het geluid maximaal te kunnen dempen. De zone wordt dagelijks gereinigd, dus was de keuze voor roestvrijstaal evident.

Het verloop
“De grootste uitdaging voor de implementatie, was de zone waar de werken plaatsvonden: van binnenuit was die niet toegankelijk met het huidige montagemateriaal. Het dak werd de redding”, legt projectleider Yannick De Geeter uit. “De werkzone werd afgebakend met zeilen om de productiehal te vrijwaren van werfstof en regen. Daarna gingen het dakplaten er af. Langs die weg zou de schudsorteerder worden weggehaald en het nieuwe materiaal binnengebracht. Ook daar speelde de bereikbaarheid ons parten. De hijskraan had een bepaalde hijscapaciteit nodig en het dichtste punt bij het open dak, had slechts een smalle doorgang. Op zoek dus naar de ideale torenkraan.”

“Doordat de firma Deprez al jaren een vaste partner is en veel ervaring heeft, werden we op ons gemak gesteld. En dat bleek ook zo te kloppen. Eigenlijk kan je spreken van een openhartoperatie van je productie en een verjongingskuur in één. Daarom was open communicatie heel belangrijk, met zowel de mensen van Deprez, als onze eigen afdeling veiligheid en ons kwaliteitsteam”, zegt Kurt De Nys, CEO Warnez Potatos. “Binnen het bedrijf hebben we ook techniekers en ook die overdracht verliep heel duidelijk.”

Het dak openleggen had ook technische uitdagingen. De aanwezigheid van zonnepanelen liet het niet toe om op de meest ideale plaats een gat te maken. “De zone waar de installaties moesten komen, konden we niet volledig openen. Daardoor hebben we elektrische stapelaars binnen gehesen om op de niet bereikbare plaatsen te kunnen monteren”, vertelt Yannick. “Omdat de werklocatie krap was, en we op verschillende niveaus moesten bouwen, was een goede montagevolgorde belangrijk. De installatie is een kluwen op zich, daarom was een doordachte aanpak cruciaal.” Op de productlijn waren al kistenvullers aanwezig. De uitgangen van de Visar konden perfect worden aangesloten op het aanwezige systeem.

Gunstig weer was noodzakelijk om zonder onderbreking te kunnen verder werken. “In de productiehal werd continu verder geproduceerd. Zowel voor de productie als voor de installatie konden we regenweer missen. Helaas kregen we de voorlaatste nacht wel buien. Dankzij de zeilen, was de volledige productie-omgeving afgeschermd van de regen. En de installatie zelf is volledig voorzien om te kunnen afspuiten met water, dus die kreeg onmiddellijk zijn vuurdoop.”

Enkele gedemonteerde machines keerden naar onze werkplaats in Kortemark terug om aan te passen en te reviseren. Door een strakke planning, verliep de implementatie van de nieuwe installatie zeer goed en liepen we zelfs voor op onze planning. De volledige montage namen we voor onze rekening. Na twee weken was de vervanging compleet en kon het dak opnieuw gedicht worden.

“Toen bleek dat het dak eraf de enige optie was om efficiënt op te bouwen, had ik eerst mijn bedenking. Nu later blijkt dat het project drie weken voor de deadline werk opgeleverd, werden we ook op die manier goed gediend”, aldus De Nys.

Het resultaat
Op relatief korte termijn werd alles geïnstalleerd. De effectieve en efficiënte manier van demonteren en installeren, heeft de continuïteit in de productie van de klant gegarandeerd. Deprez kon met dit uitdagend project een toegevoegde waarde leveren voor Warnez. Terwijl de inpak operationeel bleef, kreeg de interne werking een upscale. De mechanische sorteerder zal door Deprez een herintegratie krijgen bij de aardappelontvangst.

“Tijdens de eerste weken van het productieproces, kwamen we al gauw uit dat de capaciteit voor de kleine of kriel kalibers een stuk boven de beoogde 2,5 ton per uur lag. We haalden al snel 4 ton / uur.“

“Het optisch sorteren werkt zo goed, dat we overtuigd zijn om op termijn de leestafels volledig te vervangen. Een precedent wellicht in de aardappelverpakking, al hebben testen uitgewezen dat de uitval tot 30% kan worden gereduceerd als we optische sorteerders inzetten”, klinkt het bij Kurt De Nys. “Ondanks het vele goede werk dat mensen aan de leestafels verrichten en hebben verricht, is de stap naar de volledige automatisatie dichtbij. Vanuit menselijk én zakelijk standpunt is de vervanging van de leestafels een echte optimalisatie van het productieproces. Op zeer korte termijn zien we al kostenbesparende resultaten”, besluit de CEO.

Voor meer informatie:
Deprez Construct
Lichterveldestraat 129 a
8610 Kortemark, België
+32 (0)51 58 14 91
[email protected]
www.deprez.be

Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
+32 051 400812
[email protected]
www.warnezpotatoes.be

Publicatiedatum: