Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groothandel zet 6 procent minder om in het derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2023 hebben de groothandel en handelsbemiddeling 6,4 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetontwikkeling was daarmee voor het tweede kwartaal op rij negatief. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Aantal faillissementen blijft hoog in het derde kwartaal 2023
In het derde kwartaal van 2023 werden 80 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet verklaard. Het aantal faillissementen was gelijk aan dat in het tweede kwartaal van 2023. In het totale bedrijfsleven nam het aantal uitgesproken faillissementen toe in het derde kwartaal.

Ondernemersvertrouwen iets lager
Aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 kwam het ondernemersvertrouwen in de groothandel en handelsbemiddeling uit op -8,3 punten. Daarmee was het vertrouwen van ondernemers 0,9 punten lager dan een kwartaal eerder. Ook het ondernemers-vertrouwen voor het totale bedrijfsleven was negatief (-10,1 punten), de afname ten opzichte van een kwartaal eerder was met 1,8 punten wat groter.

Lichte daling exportindicator begin vierde kwartaal
Ondernemers in de groothandel zijn aan het begin van het vierde kwartaal 2023 ook iets minder positief over de export dan in het derde kwartaal. De exportindicator komt uit op 3,0 tegenover 5,1 in het vorige kwartaal. Vooral het oordeel over de buitenlandse concurrentiepositie daalde. Ook over de buitenlandse omzet waren ondernemers minder positief dan een kwartaal eerder. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder ligt de exportindicator ongeveer op hetzelfde niveau.

Bron: CBS

Publicatiedatum: