De Italiaanse fabrikant van sorteer- en verpakkingsmachines Bulltec heeft onlangs aan de Siciliaanse telersorganisatie Ortomì een nieuwe halfautomatische lijn geleverd voor de verpakking van cherrytrostomaten in trays. Ortomì is voor Bulltec een belangrijke klant in de streek van Syracuse voor de verpakking van de beroemde Pachino tomaten.

De nieuwe lijn is het resultaat van een sterke en nauwe samenwerking tussen Bulltec en Ortomì, die samen een unieke oplossing hebben ontwikkeld die de verwerking van cherrytrostomaten vergemakkelijkt en optimaliseert, terwijl de kwaliteit behouden blijft.

"De lijn bestaat uit een reeks transportbanden die de cherrytrostomaten op een reeks weegbanden leggen, in dit geval 13 weegschalen, die door middel van Bulltec-software een optimale combinatie van 2/3 of meer trossen bepalen", legt Ruggero Ricci van Bulltec uit. "Eén weegschaal is altijd gereserveerd voor de tray met losse tomaten. Op deze manier wordt het minimumgewicht voor elke verpakking gegarandeerd en wordt overgewicht beperkt. De cherrytrostomaten worden verwerkt volgens de behoeften van de klant met minimale manipulatie."

De lijn is verdeeld in drie fasen: in de eerste fase maken de medewerkers het product schoon en leggen ze de trossen op de transportbanden die ze naar de 12 centrale weegschalen brengen. Eén medewerker vult de tray met los product. De tray wordt vervolgens geplaatst op een band parallel aan de lijn met een speciale weegschaal.

Zodra de software de optimale combinatie tussen de trossen op de 12 weegschalen en de tray met los product heeft geïdentificeerd, wordt de combinatie gelost om vervolgens in de laatste fase te worden verpakt door medewerkers die zich uitsluitend aan het verpakken wijden. De lijn heeft een capaciteit van 30/35 trays per minuut. Het gemiddelde overgewicht ten opzichte van het gegarandeerde gewicht varieert van 3% tot 4% voor elk type verpakking. De productiviteit van de lijn hangt af van het type verpakking, de tomatensoort en de kwaliteit van het product.

De sterke punten en voordelen van deze innovatieve technologie:

  • Samenstelling van de tray naar keuze van de klant
  • Constante productiviteit en rendement van de lijn en de operators
  • Zachte behandeling van het product in de band-naar-band overgangen
  • Overtollig gewicht per tray maximaal 2-4%
  • Betrouwbaarheid van het gewicht van de trays

De Bulltec-lijn geïnstalleerd bij Ortomì

Het uiteindelijke resultaat is een hogere productiviteit per medewerker, met als eindresultaat een besparing van 25-30% op het gewicht.

Joseph Fortunato, marketingmanager van Ortomì: "We hebben voor Bulltec gekozen omdat onze behoefte specifiek was. We wilden de verwerking van de trays met cherrytrostomaten verbeteren en automatiseren, zonder in te boeten op de kwaliteit van het eindproduct. Samen met Bulltec hebben we de sleutelpunten van dit project geïdentificeerd om een kwaliteitsresultaat te garanderen zoals onze klanten gewend zijn."

"Met de Bulltec-lijn hebben we de mogelijkheid om elk type tray en elk type kleine tomaat te verpakken met extreme zorg en precisie. Zo bereiken we een hoog niveau van kwaliteit en uniformiteit in het uiteindelijke product."

"De betrouwbaarheid en productiviteit van de lijn stellen ons ook in staat om de productie goed te plannen en de bestellingen op tijd te kunnen verwerken."

De nieuwe Bulltec-lijn garandeert een hoog niveau van zorgvuldigheid in de productbehandeling, omdat er geen valmomenten zijn tussen de verschillende bandovergangen. Die liggen immers allemaal op dezelfde hoogte. Ortomì beweert in staat te zijn om op deze lijn alle soorten trostomaten te verwerken; cherry, datterino, mini-cherry en piccadilly.

"We zijn blij dat we erin geslaagd zijn om aan de behoeften van de klant te voldoen, namelijk het besparen van personeel en het garanderen van precisie op elke individuele tray, terwijl ook de kwaliteit van het product wordt gegarandeerd", besluit Ricci.

Voor meer informatie:
Bulltec
Via Cipro 45
47522 Cesena (FC) - Italië
Tel: +39 (0)547 1932254
Tel: +39 349 6923431
ruggero@bulltec.it
www.bulltec.it