In november werd het onderzoeksproject Splash, dat werd gefinancierd door het Duitse Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL), officieel afgesloten. Eerder waren de resultaten van het project al gepresenteerd aan bezoekers van de Kronen Klantendag: de twaalf maanden durende testfase, waarbij de nieuw ontwikkelde Hewa wasmachine in combinatie met het plasma wasproces in een industriële omgeving werd gebruikt, behaalde positieve resultaten.

Tegen deze achtergrond zullen de partners van het Leibniz Instituut voor Landbouwtechniek en Bio-economie (ATB Potsdam), Gartenfrisch Jung, het Leibniz Instituut voor Plasma Onderzoek en Technologie (INP Greifswald) en Kronen blijven samenwerken om in de toekomst de technologie aan verschillende industriële eisen aan te passen.

Het project betrof de ontwikkeling van een innovatief wasproces voor gesneden sla met behulp van niet-thermische plasma technologie. Bij dit proces wordt met plasma behandeld waswater (PTW) in een nieuw ontwikkelde wasmachine die speciaal voor dit doel is aangepast gebruikt. Het wasproces van de sla helpt het risico op besmetting met micro-organismen van verpakte sla te verminderen.

Effectiviteit tijdens testfase van enkele maanden onderzocht
Om de effectiviteit van het proces in een industriële omgeving aan te tonen zijn er gedurende enkele maanden testen met PTW in de Hewa wasmachine, ontwikkeld door Kronen, in de fabriek van Gartenfrisch Jung, de producent van AGF-producten, uitgevoerd. Bij deze testen werd gekeken naar de efficiëntie van de desinfectie in het waswater en op de behandelde producten, de besparing van middelen in vergelijking met andere desinfectiemethoden en de optimalisatie van de geschiktheid van de producten voor opslag en transport.

De Hewa wasmachine: geoptimaliseerd op het gebied van hygiëne en schoonmaaktijd
Bij de ontwikkeling van de Hewa wasmachine lag de nadruk op het bereiken van een hygiënisch ontwerp, zodat de machine geen horizontale oppervlakken heeft en het water optimaal kan weglopen. De wasmachine kan bovendien voor eenvoudige en grondige reiniging volledig worden gedemonteerd en is daarom wat betreft hygiëne en een kortere schoonmaaktijd geoptimaliseerd.

Een proces met een goed antimicrobieel effect
Het gebruik van de machine met het met plasma behandelde water toonde zeer veelbelovende resultaten, waarbij het laboratoriumonderzoek van de behandelde sla en de watermonsters bewijs leverden van een positief antimicrobieel effect vergeleken met het wasproces met normaal kraanwater. Er werden geen negatieve effecten van de behandeling op het product vastgesteld. Deze resultaten tonen aan dat het project zijn doel heeft bereikt, namelijk het ontwikkelen van een wasproces dat zuinig omspringt met hulpbronnen door gebruik te maken van niet-thermische plasmatechnologie voor het zo voorzichtig mogelijk desinfecteren van gesneden sla. De reiniging van de sla verhoogt de veiligheid van de consument door voortijdig bederf te voorkomen.

Voor meer informatie:
KRONEN
www.kronen.eu/en/company/research/splash