Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet horeca stijgt met 0,3 procent in derde kwartaal

De omzet in de horeca nam, voor seizoen gecorrigeerd, in het derde kwartaal van 2023 toe met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, daalde echter met 1,6 procent. De omzet van logiesverstrekking nam met 1,4 procent af, de omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 0,9 procent.

Omzetdaling in de logiesverstrekking
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde in het derde kwartaal van 2023 met 1,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 1,7 procent minder om dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, daalde in het derde kwartaal met 0,5 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) van de logiesverstrekkers daalde met 4,8 procent.

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het derde kwartaal 0,9 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van kantines en catering steeg met 1,4 procent het sterkst. Cafés en restaurants hebben beide 0,8 procent meer omgezet. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 0,6 procent. Het volume van eet- en drinkgelegenheden nam af met 1,1 procent.

Omzet horeca in derde kwartaal bijna 8 procent hoger dan jaar eerder
In het derde kwartaal van 2023 was de omzet van de horeca 7,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca elk kwartaal (fors) hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het volume van de horeca was in het derde kwartaal 0,9 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2022.

In de logiesverstrekking boekten hotels een omzetstijging van 6 procent. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 3,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2022.

De omzet van kantines en cateringbedrijven groeide met 14 procent. Dat is de grootste stijging van alle horecabranches. Restaurants realiseerden een omzetstijging van 9,2 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2022. Bij fastfoodrestaurants was de omzet ruim 7 procent hoger dan een jaar eerder. Cafés zetten 4,5 procent meer om dan een jaar eerder.

Vertrouwen horecaondernemers verder gedaald
Het ondernemersvertrouwen van de horeca is aan het begin van het vierde kwartaal 2023 gedaald naar -13,1. Een kwartaal eerder was dit nog -10,8. Horecaondernemers waren iets minder negatief over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden, maar negatiever over het economisch klimaat in de komende drie maanden. In vrijwel alle Nederlandse bedrijfstakken was het ondernemersvertrouwen aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 negatief.

Bron: CBS

Publicatiedatum: