Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU zet in op import arbeidsmigrant van buiten EU

De Europese Commissie heeft woensdag een pakket maatregelen gepubliceerd dat bedoeld is om meer arbeidskrachten van buiten de Europese Unie aan te trekken. Onderdeel van het plan is wetgeving voor het opzetten van een zogenaamde ‘Talent Pool’ waarbij werknemers in het land van herkomst via een website kunnen solliciteren op Europese banen.

De site kan alleen gebruikt worden in sectoren waarin vacatures langdurig open blijven staan. Lidstaten mogen zelf beslissen of ze het platform gebruiken en hoeveel arbeidsmigranten ze toelaten.

FNV-Internationaal secretaris Petra Bolster ziet weinig voordelen: “De Europese Commissie komt hiermee tegemoet aan de roep van werkgevers. Dat is vooral een roep om zo goedkoop mogelijke arbeidskrachten binnen te kunnen halen.”

De vakbond is kritisch, omdat 'we in Nederland nu al de grootste moeite hebben fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden voor Europese arbeidsmigranten te garanderen.'

“Voordat er via de Talent Pool meer kwetsbare werknemers van buiten Europa worden aangetrokken, moet de politiek ervoor zorgen dat die hier dezelfde rechten hebben als hun Europese collega’s", stelt FNV-Internationaal secretaris Petra Bolster. "Alleen dan voorkom je dat ze worden misbruikt door werkgevers en uitzendbureaus die hun verdienmodel baseren op de laagste loonkosten. De bekende race naar beneden.”

De matchingsite is onderdeel van een groter plan van de Europese Commissie om illegale migratie terug te dringen.

Bron: FNV/NOS

Publicatiedatum: