Schotse basisgewassen zoals aardappelen, sommige gerstsoorten en zachtfruit zoals frambozen, hebben allemaal koel weer nodig om te groeien. Echter, de top tien warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1884 hebben zich allemaal voorgedaan na 1997, wat een ernstige bedreiging vormt voor de land- en tuinbouw in Schotland. Sommige experts beweren dat telers nu dringend de kracht van genomica moeten gebruiken om resistente variëteiten te identificeren.
Technologische vooruitgang en commerciële diensten maken het nu mogelijk om in slechts enkele maanden het complete genoom van een gewas te verkrijgen, dat wil zeggen de volledige DNA-blauwdruk. Als gevolg daarvan zijn er nu meer dan 200 horticultuurgewassen, waaronder sierplanten, groenten en fruit, granen en specerijen, in kaart gebracht, wat betekent dat we de structuur van hun DNA kennen.
Er heeft zich echter een nieuwe fenomische revolutie voorgedaan; een hausse in onze mogelijkheden om geavanceerde automatisering, beeldvorming en gecontroleerde omgevingen, zoals gas en licht, te gebruiken die nieuwe deuren openen voor plantenwetenschappers. Het ontsluit onze capaciteit om de bevolking te voeden in het licht van de opwarming van de aarde. We kunnen nu specifieke en gecontroleerde stressfactoren toepassen op verschillende gewaspopulaties, bijvoorbeeld het simuleren van het heter en droger wordende klimaat van de toekomst op onze gerstgewassen, om te bestuderen hoe ze reageren en het verband tussen hun DNA en hun reactie te begrijpen.
Bron: uk.news.yahoo.com