Tholen - Techniek, (zacht)fruitteelt en keten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden om te zorgen voor volle schappen in retail en in het verdienmodel van de teler. Afgelopen AGF-Trendcafé op de Fruit Tech campus werd dat nog eens heel helder.
Leden van het AGF-trendcafé kregen een rondleiding op de Fruit Tech Campus
Concepten
Om positie te hebben en te houden zijn concepten nodig. Zonder concept begint Fresh Forward Breeding & Marketing niet eens aan het ontwikkelen van nieuwe rassen, zei Teunis Sikma, algemeen directeur Fresh Forward Breeding & Marketing. Die concepten zijn hard nodig voor toegevoegde waarde. Onderscheidend vermogen in aardbeien is de sleutel tot een beter verdienmodel, zo is de gedachte. Daarbij moet het retail niet té gemakkelijk gemaakt worden, niet dienen zonder te verdienen, zo blijkt uit marktontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk.
Klik hier voor de fotoreportage
Succesras Calinda
Fresh Forward is een succesvolle fruitveredelaar in Europa, met een specialisatie in appelen en aardbeien. Het doel van Fresh Forward is het ontwikkelen en vermarkten van fruitrassen die aansluiten bij de vraag van hun klanten, dit kunnen producenten, retailers of consumenten zijn. Voorbeeld in aardbeien is winteraardbei Calinda die speciaal voor teelt in Spanje is ontwikkeld. Volgens een retailer is het “een aardbei waar je niet omheen kunt” en “een ideaal product om de gemiddelde besteding omhoog te krijgen”, zei Teunis.
Teunis Sikma van Fresh Forward
Marktontwikkelingen
Om een beeld te krijgen bij ontwikkelingen in teelt en afzet nam Teunis de ontwikkelingen in Spanje, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk onder de loep.
Spanje: stabiel en betere smaak
Het areaal in Spanje is al jaren stabiel en vooral gericht op massaproductie. Onder druk van nieuwe kostenleiders als Marokko en Egypte is er echter een transitie gaande van het teeltsysteem en meer consumentgerichtheid met de beter smakende rassen.
België: kwaliteitsstrategie
België kent een stabiele productie, weinig grote telers maar wel een sterke loyaliteit aan drie coöperaties die inzetten op een kwaliteitsstrategie in product en service. Er is een verschuiving van grondteelt naar serre/substraatteelt.
Nederland: groei
In Nederland groeit de productie van aardbeien verder door in de moderne teeltsystemen met een differentiatie in rassen, gewastypes en verkoopkanalen. 60% van de aardbeienproductie is bestemd voor export, maar door de gestegen energiekosten veranderen de teeltplannen momenteel. Focus moet blijven op het verbeteren van de kwaliteit en smaak, zodat de consumptie kan blijven groeien.
VK: Vechten om schapruimte
In het Verenigd Koninkrijk, het “voormalige whalhalla van fruitverkoop”, volgens Teun, hebben de marketing-desks het de retail te gemakkelijk gemaakt. Door kortere lijnen tussen retail en teler en een consolidatieslag is het tegenwoordig vechten om schapruimte in plaats van dat retailers vechten om beschikbaarheid van product.
Geert-Jan van Tuyl
Omschakelen
Geert-Jan van Tuyl en zijn broer Kees stapten in 2015 over van paprika en is nu teler van frambozen (Kwanza) en aardbeien in Zaltbommel. Geert-Jan vertelde over hoe en waarom hij de overstap maakte en hoe ze omgaan met de uitdagingen in teelt en de markt. Destijds waren ze pionier in het telen van frambozen waar vooral het plukken een uitdaging is.
Arbeid en energie
Efficiënt plukken doorloopt een leerproces van 3 weken en door te werken met dezelfde mensen in het seizoen, kunnen ze dat zo efficiënt mogelijk doen. 45% van de totale kosten is arbeid. De oplopende arbeidskosten stelt hen dus voor een nieuwe uitdaging, aangezien robotisering nog altijd verre toekomstmuziek is. De andere grote uitdaging is energie waarbij Kwekerij van Tuyl voordeel heeft van de investeringen die destijds voor de paprikateelt zijn gedaan omdat frambozenteelt minder energie intensief is. Naast arbeid en energie liggen er uitdagingen op het terrein van weerbaar telen en (veranderingen in) regelgeving.
Mix in afzet
Naast 3 hectare frambozen telen ze ook 3 hectare aan aardbeien, teelten die elkaar goed aanvullen. Voor de afzet zijn ze aangesloten bij Veiling Zaltbommel die kan zorgen voor een mix van dagprijzen en bemiddeling. Het premium segment frambozen, de eerste pluk, wordt via Veiling Zaltbommel afgezet bij Veiling Hoogstraten waar over het algemeen nette prijzen worden gemaakt. De mix van afzetmogelijkheden is voor Kwekerij van Tuyl heel belangrijk en ze opereren flexibel en servicegericht richting afnemers. “We kunnen met 20 verschillende verpakkingen werken”, zei Geert Jan.
Mireille Gijsberts
Praktisch
Op de Fruittech Campus maken ze werk van vernieuwing van het fruitonderwijs. Om de positie van de Nederlandse fruitteelt voor langere termijn te garanderen werken ze aan drie pijlers; educatie, innocatie (onderwijs gedreven door innovatie) en activiteiten. Op de campus worden teelt, techn(olog)ie(k) en data samengebracht. In de kas, boomgaard vindt praktisch onderzoek plaats en zijn cursussen over de nieuwste door technologie ondersteunde teeltsystemen en in laboratoria gebeurt datzelfde voor de processen na de oogst (opslag, bewaring, keuring, sorteren en verpakken). Dat alles in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven die om geschoold personeel zit te springen.
Digitaal fruit
Mireille Gijsberts, Program Manager Educaton, deed dat alles uit de doeken en leidde de groep vervolgens rond over de campus. De hands-on mentaliteit staat centraal en het brein wordt er hard aan het werk gezet, want fruit, data en technologie raken steeds sterker met elkaar verbonden. Naast fysiek fruit wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een digitale tweeling van elk stuk fruit. Deze dataketen, indien gestandaardiseerd, zal van onschatbare waarde zijn voor het hele proces van grond tot mond.