Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vermeiren neemt afscheid van Exofi Fresh Market

"Dit vak is nog altijd het ervaringsvak bij uitstek"

Tholen - Jan Vermeiren heeft na 12 jaar afscheid genomen van Exofi Fresh Market in het Europees centrum in Brussel. De ervaren handelaar geeft aan dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, maar klaar met de sector is Jan nog alleszins niet. "Ik denk dat ervaring in deze sector nog altijd het allerbelangrijkste is en met die van mij ben ik ervan overtuigd dat ik nog menig firma vooruit kan helpen."

Want ervaring brengt Jan zeker mee met zo'n 35 jaar op het Europees Centrum. De fruitman in hart en nieren is op jonge leeftijd in het vak gerold. "Mijn grootvader heeft begin twintigste eeuw het handelsbedrijf AVM opgericht, waarna mijn vader het vlak na de Tweede Wereldoorlog overnam. Destijds waren ze voornamelijk actief in export van Belgische producten naar Duitsland en de import van Franse producten. Vervolgens kwamen mijn broer en ik als derde generatie in het bedrijf. Ik besloot eerst nog te gaan studeren, maar mijn broer, die 10 jaar ouder is, gooide zich er vol in. Hij besloot zich vervolgens ook te gaan specialiseren in de import van exoten. Na mijn studie ben ik ook in het bedrijf op de Brusselse groothandelsmarkt terecht gekomen."

De handel had Jan definitief te pakken gekregen en nadat het familiebedrijf in de jaren 90 over werd genomen door Bud Holland besloot de handelaar aan de slag te gaan bij Poelaer Videla, wat gespecialiseerd was in de import van overzeese druiven. Omzwervingen langs de firma's Beltran en Pauwels, waar Jan zich het Spaanse assortiment eigen heeft gemaakt, bracht hem in 2011 bij Exofi als zelfstandig handelsagent. "Daar kwam ik terug bij de productgroep waar alles gestart was; de exoten. Daarnaast deden we uiteraard nog veel meer, maar exoten bleef toch mijn eerste liefde. Die samenwerking is eigenlijk heel lang perfect gelopen. Tot helaas recent de klad erin kwam."

Reden hiervoor zijn keuzes geweest van de zaakvoerder van Exofi, maar ook Covid heeft, zo stelt Jan, een groot aandeel gehad. "In onze sector was er, ook tijdens de pandemie, nog altijd veel contact. Ik ben daardoor flink ziek geworden, waarna ik toch een lange tijd met mijn gezondheid aan het sukkelen ben geweest." Inmiddels is Jan echter weer volledig hersteld en klaar om te kijken naar een nieuwe uitdaging.

"Het liefst blijf ik uiteraard in deze sector actief. Het is een sector die mijn hart heeft gestolen. Het is niet altijd de makkelijkste sector met bijzondere werktijden en veel verandering, maar het heeft mij altijd kunnen bekoren. Het ritme van 2 uur 's nachts opstaan en 's middags thuis zijn. Tegenwoordig wil de jongere generatie niet meer dergelijke werktijden, maar ik ben eraan gewend en vind het fijn. Het klinkt misschien raar voor een buitenstaander, maar het is voor mij ideaal. Niet in de file staan. Je bent anders zo 2 uur kwijt aan files", lacht Jan.

"Daarnaast is het nachtwerken iets waar je van moet houden. Mijn systeem is eraan gewend. Ook zonder wekker ben ik om 2 uur klaar wakker. Het is een deel van me geworden en ik hoop er nog een tijdje alles voor te kunnen geven." En dit doet de ervaren handelaar het liefst nog altijd op het Europees Centrum in Brussel. "Ik denk dat deze handel een ervaringsvak bij uitstek is. De talen, kennis van fruit, origines en contacten. Het zijn dingen die je gaandeweg leert en krijgt. Dat is jaren van hard werken en liefde voor het vak. Valt een productieland weg door klimatologische problemen? Dan moet je toch kijken naar wat de alternatieven zijn. Niet iedereen is hierin thuis, maar ik ben ervan overtuigd dat ik menig business nog met mijn kennis vooruit kan helpen, zoals ik dat ook jarenlang bij mijn vorige werkgevers heb gedaan. Ik hoop dat de kans me nog gegund is."

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
JVM Fruit
+32 475 86 09 80
jan@jvmfruit.be