Jan van der Lans sluit carrière af in zeer uitzonderlijk uienjaar:

"Hoge uienprijzen zullen aanhouden tot nieuwe oogst er is, want goede alternatieven zijn er niet"

Tholen - Eerder dit seizoen kondigde Jan van der Lans aan dat dit zijn laatste uienseizoen zou worden. "Het is een memorabel seizoen geworden. De prijsstijging ging op den duur zo hard, dat had ik nog nooit meegemaakt. Wij hebben deze week de laatste uien uit Chili en Argentinië verkocht. Vanuit Nieuw-Zeeland staat er over twee weken nog een kleine binnenkomst gepland, maar hiervan is het grootste gedeelte al ingedeeld. Ondanks de waanzinnig hoge prijzen, lopen de uien namelijk hard weg. Je moet alleen goed uitkijken met je debiteurensaldo."

"Na de beurs in Berlijn is de prijsverhoging van importuien gestart maar dat ging eigenlijk wat te snel. Een maand geleden had de markt even een dipje, maar sinds vorige week staat de markt weer in brand en dat zal niet meer stoppen tot de nieuwe oogst er is, want alternatieven zijn er niet. Het seizoen 2018/19 was ook al memorabel, maar nu is het nog extremer, omdat de gekte zo vroeg is losgebarsten en de uien nog duurder zijn. De Hollandse uien gaan inmiddels door de euro heen, voor Nieuw-Zeelandse ligt de kiloprijs rond de 1,30 euro en Egyptische uien worden voor 80-90 cent verkocht", somt Jan op.

"Wij hebben inmiddels de eerste zeven containers rode Egyptische uien binnengekregen. Maar ook hieraan is het op en tekort. Prijzen liggen op een hoog niveau. Normaliter zien we in juni een overvloed aan uien uit Egypte, maar dat zullen we dit jaar niet zien. Prijzen liggen op een erg vast niveau. De eerste importeurs zijn nu wel gestart met de uien uit het Egyptische Delta-gebied", aldus de importeur. "Ook naar witte uien was dit seizoen een goede vraag, al is dit altijd wel een aparte tak van sport, met name voor de specialisten in Zuid-Europa."

Van extra concurrentie in de importuien heeft Van der Lans geen last. "Dat kan iedereen wel proberen, maar je zult toch een relatie met je leverancier moeten hebben, om nu over uien te beschikken. Ook kan volgend jaar de situatie weer heel anders zijn. Dit jaar had Europa ruim 20% minder uien en is de vraag torenhoog. Maar de laatste jaren gaat de voorkeur van de Europese retail zoveel mogelijk naar local-for-local. De kansen voor de importuien worden daarmee alleen maar kleiner. Alleen dit jaar hebben we een zeer uitzonderlijk jaar."

Voor meer informatie:
Van der Lans International 
Jan van der Lans
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
Tel: 035 6422622
jan@vanderlans.com 
www.vanderlans.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.