Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VAE: Onderzoek naar E.coli in groenten uit supermarkt

Een nieuwe studie onderzoekt het aantal, het antimicrobiële resistentieprofiel en de op het genoom gebaseerde karakterisering van Escherichia coli in 11 verschillende soorten verse saladegroenteproducten die werden bemonsterd bij retailers in Abu Dhabi en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

Uit de analyse bleek ook dat verse saladegroenten uit grondloze tuinbouwsysteem zoals hydrocultuur en aeroponics aanzienlijk minder E.coli bevatten dan die uit de traditionele teelt. De studie onderzocht ook de antimicrobiële resistentie in E.coli, teruggewonnen uit verse saladegroenten, en vond dat isolaten de hoogste fenotypische resistentie vertoonden tegen ampicilline (20,68%), tetracycline (20%), en trimethoprim-sulfamethoxazol (10,35%).

In totaal 20 (13,79%) van de 145 E.coli-isolaten vertoonden een multiresistent fenotype, alle afkomstig van lokaal geteelde bladgroenten. De studie karakteriseerde verder 18 van de 20 multiresistente E.coli-isolaten met behulp van whole-genome sequencing en vond dat de isolaten verschillende aantallen virus gerelateerde genen hadden, variërend van 8 tot 25 per isolaat. De vaak waargenomen genen die waarschijnlijk betrokken waren bij extra-intestinale infectie waren CsgA, FimH, iss en afaA. Het β-lactamasen-gen blaCTX-M-15 kwam voor in 50% (9/18) van de E.coli-isolaten uit monsters van bladgroenten.

De studie benadrukt het potentiële risico van door voeding overgedragen ziekten en de waarschijnlijke verspreiding van antimicrobiële resistentie en resistentiegenen in verband met de consumptie van saladegroenten. De studie benadrukt het belang van goede voedselveiligheidspraktijken, waaronder de juiste opslag en behandeling van AGF.

Klik hier voor het hele onderzoek.

Publicatiedatum: