Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Upcycling bananenafval stimuleert circulaire economie Oeganda

Oeganda is de tweede grootste producent en consument van bananen ter wereld. Helaas zorgt de vrucht voor veel afval na de oogst en verwerking, waarbij tonnen bananenafval op de stortplaats belanden. Deze afvalproducten worden nu een belangrijke economische en ecologische kans in Oeganda, dat nieuwe industrieën en technologieën ontwikkelt voor het upcyclen van bananenafval.

Met een wereldwijde teelt van ongeveer 10 miljoen ton en een bananenconsumptie van 700 gram per persoon per dag is meer dan 75% van de Oegandese bevolking afhankelijk van bananen als basisvoedsel.

Oegandese ondernemers ontwikkelen nieuwe industrieën en technologieën om bananenstammen/schillen om te zetten in vezels voor duurzame textiel- en handwerkproducten. Dit upcyclingproces van bananenafval is arbeidsintensief en niet levensvatbaar voor commerciële teelt. Om dit proces te verbeteren werken Oegandese kleinschalige bananentelers samen met de plaatselijke engineers om een extractormachine te ontwikkelen die de verwerking van bananenvezels gemakkelijker maakt.

Bron: weforum.org

Publicatiedatum: