Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel'Export:

"Verlate start nieuwe Belgische appeloogst lijkt markt in zijn greep te houden"

Tholen - De, naar verwachting, latere start van het komende Belgische appelseizoen zorgt voor de nodige spanning op de appelmarkt. "De laatste weken voelen we dat er een tekort aan zit te komen. Het is nog echt 'appelweer', waardoor de consumptie goed blijft en zuiderse landen als Spanje en Italië vragen ook veel appelen. Echter beginnen de voorraden leeg te geraken", vertelt Tony Derwael van Bel'Export.

"Doordat de nieuwe oogst er pas in september zal zijn, voelen aankopers dat er straks in augustus weinig meer te krijgen zal zijn", vervolgt de handelaar. "Het resultaat is dat velen nu druk in de weer zijn met inkopen. Richting de zomer zou het daardoor zomaar eens kunnen gebeuren dat de appelen heel duur zullen worden. Na dit seizoen is dat ook niet eens zo slecht, want het mag wel een keer."

Het is namelijk, zoals bekend, een uiterst moeilijk jaar geweest voor de appelteelt. "De prijzen zijn belachelijk laag geweest en in de laatste weken zie je dat er een stijging in zit, maar op het moment is het nog steeds meer een druppel op een gloeiende plaat. We zien wel dat clubrassen het met name moeilijk hebben. Door de inflatie blijft de voorkeur bij de conventionele rassen als Jonagold hier en bijvoorbeeld Golden in Italië. Omdat verleden jaar slecht geëindigd is voor de clubrassen proberen ze nu zo snel mogelijk alles kwijt te geraken, maar de traditionele opties blijven, naar mijn tevredenheid, op nummer in 1 in de meeste landen."

Richting komend seizoen is Tony, naar eigen zeggen, voorzichtig optimistisch. "Verleden jaar zijn we eigenlijk te nerveus geweest. Door de hoge kosten leek iedereen zo snel mogelijk van het product af te willen. Daardoor is er ook veel weggegooid, terwijl de oogst meer dan groot genoeg was. Nu moeten we dit jaar oppassen voor overoptimisme. De signalen zijn goed; er is weinig vorstschade en de kwaliteit lijkt dik in orde, wat uiteindelijk toch het belangrijkste is. Ik ben dus optimistisch, maar ook realistisch. Het zal afhangen van hoe we het aanbod aan bieden."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com           
www.belexport.com