Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Wouters, Fruithandel Wouters:

"Belgisch perenseizoen overtreft alle verwachtingen"

Tholen - Het Belgische perenseizoen heeft dit jaar alle verwachtingen overtroffen. "Vorig seizoen hadden we hele hoge verwachtingen door een kleine oogst, maar ging het mis door de situatie in Oekraïne. Dit seizoen waren er op Europees niveau aanzienlijk meer peren, maar blijven de prijzen richting de zomer zeer goed. Zelfs voor de kleine maten", vertelt Kris Wouters van de gelijknamige fruithandel.

Het seizoen is nog niet voorbij, maar toch durft Kris dus wel te stellen dat het een positief jaar is. "Ik denk dat hier twee oorzaken voor zijn. Enerzijds hadden de Italianen, en deels Spanjaarden, duidelijk minder peren door de warmte/droogte dan in de oogstverwachtingen werd gerapporteerd. Daardoor hadden ze ook veel kleinere peren dan werd ingecalculeerd."

"Anderzijds was de smaak van de Belgische Conferences gewoon uitzonderlijk goed dit jaar", vervolgt de exporteur. "Als ze zo lekker zijn, zullen klanten ook sneller voor ze terug komen dan als ze een slechte peer hadden gehad. Bovendien is het langer koud gebleven, wat ook een positieve invloed heeft gehad op de consumptie en houdbaarheid."

Bitter weinig vrije peren
Het resultaat is dat er zelfs nog opgelet moet worden om met de huidige voorraden zonder problemen het nieuwe seizoen te halen. "De meeste peren die er nu nog liggen, zijn vastgelegd door handelaren om aan de supermarktprogramma's te voldoen. Vrije peren zijn er op het moment nog bitter weinig, maar als handelaren hun klanten goed hebben ingeschat, verwacht ik dat het wel goed gaat komen. Het zorgt er wel voor dat de prijzen nu tegen een maximum aan zitten, wat toch buiten verwachting is."

Ook kwalitatief houden de peren zich goed. "Er zijn altijd partijen die minder zijn natuurlijk. Dat is elk jaar rond deze periode. We hebben echt een warme, droge zomer gehad, waardoor er veel angsten waren dat het een stuk slechter zou gaan dan het doet. De kwaliteit valt mee. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar deze zijn meestal verklaarbaar door aantoonbare redenen. Geen onverwachte problemen."

Zuid-Afrika trekt naar China
Van overzeese concurrentie merkt Kris op het moment ook nog weinig. "Het zijn natuurlijk andere (bijvoorbeeld rode) variëteiten dan de Conference, maar bovendien hebben landen als Zuid-Afrika nu ook andere markten ontdekt, waar ze dikwijls betere prijzen kunnen krijgen. Zij hebben sinds januari toegang gekregen tot de Chinese markt en als je ziet dat ze halverwege het seizoen al zo'n 12.500 ton die kant op hebben geëxporteerd, lijkt het dat de Aziatische markt de voorkeur geniet boven de Europese markt. Dit is positief voor ons, omdat er dan meer ruimte is voor de Belgische peren."

Richting het nieuwe seizoen durft de ervaren handelaar nog niet echt iets met zekerheid te zeggen over de nieuwe oogst. "Wel lijkt het dat er geen vorst meer zal komen. Midden mei is normaal gesproken het vorstrisico wel weg, waardoor er dit jaar een stuk minder schade aan de bomen is dan verleden jaar. Het lijkt daardoor dat we een 'normale' oogst tegemoet kunnen zien. Wel lijken we vrij zeker te kunnen zeggen dat het een later seizoen gaat worden. Vorig jaar konden we rond 20 augustus starten met de pluk, maar dit jaar zal dit minstens september worden. De oude oogst moet daardoor wat langer doorgaan, maar het zorgt er wel voor dat we zeker weten dat de nieuwe peren op een schone, lege markt terecht zullen komen."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
+32 (0)475283696
kris@woutersfruit.be   
www.woutersfruit.be