Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese voeding krijgt positief rapport inzake MRL's

Uit een analyse van het Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) blijkt dat bij een selectie van vaak geconsumeerde producten 2,1 procent meer MRL's bevat dan de toegestane niveaus. Dat meldt Vilt in een persbericht. 0,7 procent hiervan is te wijten aan residuoverschrijdingen bij grapefruit. Volgens EFSA is het echt onwaarschijnlijk dat de geanalyseerde levensmiddelen een probleem vormen voor de gezondheid van de consument. 

In 2021 werden 87.863 voedselstalen verzameld in de Europese Unie, daarvan werden willekeurig 13.845 stalen gecontroleerd en geanalyseerd door het EU gecoördineerde controleprogramma (EU MACP). De stalen werden van 12 vaak geconsumeerde levensmiddelen genomen waaronder aubergines, grapefruit, paddenstoelen, meloenen, olijfolie van eerste persing en eieren.

Uit de analyse blijkt dat 97,9 procent van de stalen binnen de wettelijke grenzen vallen van toegestane residuen van gewasbeschermingsmiddelen in levensmiddelen. Hiervan is 58 procent vrij van kwantificeerbare niveaus van residuen en bevatte een kleine 40 procent één of meer residuen in concentraties onder of gelijk aan de toegestane niveaus. 2,1 procent ofwel 295 stalen bevatte residuen die de toegestane niveaus overschreden. Dit is een stijging van 0,7 procent in vergelijking met 2018.

De stijging is vooral te wijten aan de verscherpte controles van de EU. In 2021 wezen de lidstaten er ook op dat de graperfuit die van buiten de EU komt meer MRL's bevatten. Zonder de grapefruit bedroeg het gemiddelde overschrijdingspercentage in 2021 1,4 procent, hetzelfde als in 2018. Volgens EFSA is het onwaarschijnlijk dat de in 2021 geanalyseerde levensmiddelen een probleem vormen voor de gezondheid van de consument.

Meer informatie is te vinden in deze infograpic van EFSA

Bron: Vilt 

Publicatiedatum: