Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2020-2023

Helft in beslag genomen drugs in Ecuadoraanse havens zat tussen bananen

Ecuador gaat de veiligheids- en anti-drugscontroles aan de landgrenzen met Colombia en Peru uitbreiden met vier scanners die de Nationale Douane van Ecuador (Senae) maandag ontving van de Amerikaanse ambassade in Quito.

De levering vond plaats op de luchthaven van Quito in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken, Juan Zapata, de minister van Defensie, Luis Lara, de directeur van het Amerikaanse Antidrugsbureau voor Ecuador, Liv Kilpatrick, en de directeur van Senae, Carola Ríos.

De scanners zullen worden gebruikt in tijdelijke opslagplaatsen, zeehavens, luchthavens en grensovergangen. Ze dienen niet alleen om drugs op te sporen, maar ook andere smokkelwaar, valutahandel en illegale handel in goederen en plant- en diersoorten, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring.

Helaas is het belang van de drugshandelsroutes via Ecuador de afgelopen jaren toegenomen. Vooral de haven van Guayaquil is een springplank geworden voor cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Noord-Amerika en Europa. Volgens het laatste World Drug Report van het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) staat Ecuador op drie in de lijst van landen waar de meeste verdovende middelen in beslag worden genomen, na Colombia en de Verenigde Staten.

De minister van Binnenlandse Zaken zei dat tussen 2015 en 2022 zo'n 141 ton drugs in beslag was genomen in de haven van Guayaquil. In de periode 2020-2023 werd meer dan de helft (52%) van de in beslag genomen drugs in Ecuadoraanse havens in bananenzendingen gevonden (93,91 ton).

Bron: lavanguardia.com

Publicatiedatum: