Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Menno Molenaar (Fresh2You):

"Laat voorjaar wakkert vraag naar spruiten sterk aan"

Tholen - "Het late voorjaar wakkert de vraag naar spruiten sterk aan", constateert Menno Molenaar van Fresh2You uit Barendrecht. "Je zag dat het afgelopen week in Scandinavië zelfs nog sneeuwde. Dat is altijd goed voor de spruitenverkoop."

Het Hollandse spruitenseizoen is bij Fresh2You gebeurd en ook de aanvoer van Schotse spruiten is inmiddels gestopt, waardoor het bedrijf momenteel Marokkaanse spruiten van eigen teelt betrekt. Het Hollandse seizoen is volgens Menno helemaal niet verkeerd verlopen. "Gemiddeld genomen is de kostprijs hard gestegen, maar dan is het goed om te zien dat de uitbetaalprijzen ook op een dusdanig niveau zijn dat de telers er positief uit springen."


Nederlandse teelt

Afgelopen week werd een post op social media geplaatst waarin met verbazing werd gereageerd over de beschikbaarheid van Marokkaanse spruiten in het supermarktschap. "Het Hollandse spruitenseizoen is klaar", reageert Menno. "Op het moment dat wij geen Marokkaanse leveren, gaan retailers naar winterprogramma's in plaats van jaarrond aanbod. Ik ben ervan overtuigd dat juist dit jaarrond aanbod de Nederlandse telers direct en indirect helpt om hun producten in de schappen te krijgen, waarbij er bij aanbod vanuit Nederland altijd de voorkeur uitgaat naar Nederlands product. Verder is bekend dat teeltrotatie in alle landen belangrijk is om percelen in topconditie te houden, spruitenteelt is hierbij een teelt die bijdraagt aan gezonde percelen met voldoende diversiteit en organische stof."


Teelt in Marokko

Hoewel dezelfde internationale rassen ook in Marokko worden geteeld, groeien de spruiten onder andere omstandigheden. "Omdat ze onder zonlicht groeien, zijn ze zoeter van smaak. Ook worden ze met de hand geoogst in plaats van in één keer met de machine." Het Marokko-seizoen stopt bij Fresh2You zodra de Hollandse teelt wordt aangeboden. "Als jaarrond spruitenspecialist werken we zo met eigen teelt in Nederland en Marokko en samenwerkingen met teeltpartners in binnen- en buitenland aan jaarrond continuïteit in beschikbaarheid en kwaliteit. Al met al een mooie puzzel waarin we bij kunnen dragen aan de beschikbaarheid van gezonde voeding."

Voor meer informatie:
Menno Molenaar
Fresh2You 
Transportweg 19
2991 LV Barendrecht
T: +31 (0)6 5325 2597
m.molenaar@fresh2you.nl 
www.fresh2you.nl