Drie maanden vóór de start van de Europese oogst

Nog veel Chinese en Spaanse knoflook beschikbaar

"Er zijn nog aanzienlijke hoeveelheden bewaarknoflook van vorig seizoen beschikbaar. Het is grotendeels product afkomstig uit China en Spanje. De prijzen zijn stabiel gebleven, eigenlijk laag zelfs. Ongeveer 90 dagen vóór de nieuwe knoflookoogst in heel Europa, met name in Spanje, Italië en Frankrijk, voorspelt deze situatie een nieuw seizoen met lage prijzen en een beperkte vraag", zegt Antonio Tuccillo, directeur van het Italiaanse Agrimpex Farming. 

"De voorraad in Europa zal in de lente en de zomer waarschijnlijk op hetzelfde niveau liggen als vorig jaar. Maar met de verandering in het koopgedrag wordt gevreesd voor een nieuwe periode van lage prijzen, die waarschijnlijk niet winstgevend zullen zijn voor de telers. De drie maanden die nog resten tot de nieuwe oogst zullen ongetwijfeld van doorslaggevend belang zijn. Laten we hopen dat het weer gunstig wordt."


Gekoelde knoflook (foto's geleverd door Antonio Tuccillo)

Italië
"In Italië heeft het lokale product zich vrij goed verdedigd. De prijzen waren beter dan die van geïmporteerde goederen. De knoflook op de velden geeft ons wat zorgen qua opbrengst en kwaliteit, want het weer is tot nu toe niet echt gunstig geweest. Hopelijk duiken er geen factoren meer op die de teeltkosten verder verhogen", legt Tuccillo uit.


Vroege knoflook in Campanië

"In Campanië zijn we begonnen met de teelt van aglione. Dat is knoflook van een groot kaliber met een bijzonderheid: het mist de typische geur van gewone knoflook. We grijpen deze kans aan om een product op de markt te brengen voor consumenten die niet van sterke smaken houden en de gewone knoflook slecht verteren."


Verpakte aglione

Tuccillo geeft aan dat er reeds Egyptische knoflook van de nieuwe oogst op de Italiaanse markt is. "Ook hier zijn de prijzen vrij laag en er worden geen stijgingen verwacht." 


Verse knoflook van de nieuwe oogst uit Egypte

China en Spanje
Het grootste probleem zit volgens Tuccillo in China, waar de gekoelde voorraad van vorig jaar nog steeds beschikbaar is tegen ronduit belachelijke prijzen, die waarschijnlijk nog verder zullen zakken. "China, de grootste knoflookexporteur ter wereld, moet zich na enkele jaren van relatief hoge prijzen door voornamelijk speculatie, aan de vraag- en aanbodsituatie op de markt aanpassen. Het betaalt nu de prijs voor de overproductie die zich de afgelopen 4-5 jaar gaandeweg heeft opgestapeld." 

"De op een na grootste exporteur ter wereld, Spanje, vecht ook tegen een overaanbod, tegen hoge verwerkingskosten vanwege de slechte kwaliteit in het voorbije seizoen en tegen een toename van de kosten van transport, verpakkingsmaterialen en energie voor de koudeopslag."

Zuid-Amerika
"Het Zuid-Amerikaanse product werd verkocht tegen prijzen van rond de $ 2,20-2,50 per kilo op FOB-basis, maar boekte opnieuw geen geweldige verkoopresultaten vanwege de vermoeide Europese markt", besluit Tuccillo. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.