Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet horeca blijft nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

Met 0,1 procent steeg de omzet van de horeca in het vierde kwartaal nauwelijks ten opzichte van het derde kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde met 1,3 procent.

Met het vierde kwartaal is ook het jaarcijfer beschikbaar. In 2022 groeide de omzet van de horeca met 53,0 procent ten opzichte van 2021. De grote groei in 2022 hangt onder meer samen met de coronamaatregelen in 2021 en de grote prijsstijgingen.

Omzet hotels neemt af
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde in het vierde kwartaal van 2022 met 3,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 4,9 procent minder om dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, steeg in het vierde kwartaal met 1,1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) van de logiesverstrekkers daalde met 2,7 procent. Zowel het volume van hotels als van de overige logiesverstrekking nam af.

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het vierde kwartaal 1,4 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 4,8 procent het sterkst. De kantines en catering en de restaurants hebben respectievelijk 1,1 en 0,6 procent meer omgezet. De omzet van cafés daalde echter met 1,5 procent. Het volume van eet- en drinkgelegenheden nam af met 0,8 procent. Bij cafés en restaurants daalde het volume, terwijl het volume van fastfoodrestaurants en kantines en catering steeg.

Omzet horeca groeit met 53 procent in 2022
De horeca heeft vorig jaar 53,0 procent meer omgezet dan in 2021. Alle onderliggende branches boekten meer omzet. De omzet was ook hoger (13,5 procent) dan in 2019. Dat was echter toe te schrijven aan prijsstijgingen. Het volume lag vorig jaar nog bijna een 1 procent lager dan in 2019.

De grote groei in 2022 hing onder meer samen met de coronamaatregelen in 2021. Daar had de horeca in een groot deel van dat jaar last van. Daarnaast bereikte de inflatie in 2022 met gemiddeld 10,0 procent een recordhoogte. Weliswaar had de horeca in 2022 ook nog last van beperkingen door corona, maar een stuk minder dan in 2021.

Bron: CBS

Publicatiedatum: