"Telers met kleine knoflook van iets mindere kwaliteit blijven met hun product zitten"

De verkoop van Spaanse knoflook loopt dit jaar zeker niet van een leien dakje. "Er is ongetwijfeld veel vraag naar goede knoflook, maar we hebben vooral de kleine maatsortering beschikbaar en de schil laat soms te wensen over. Dat is product dat de supermarktketens niet willen", zegt Rafael Polo van Grupo Comercial Polo. "Wie dit jaar voorraden heeft met kalibers van 60/65 of hoger, zal die tegen een redelijke prijs kunnen verkopen, maar het valt natuurlijk te bezien of die telers ook genoeg product voorhanden hebben om het vol te houden tot het nieuwe seizoen begint. Maar wat dan met de telers die kleine knoflook en van mindere kwaliteit hebben?"

"Op dit moment wordt een lage prijs geboden die de teeltkosten niet dekt. Mochten we in Spanje verwerkingsbedrijven hebben, dan zouden we van de knoflook die niemand wil en waarvan we niet weten wat we ermee moeten doen knoflookpoeder of -pasta maken. Als we van al die volumes af zouden geraken die momenteel in de weg liggen, dan zou dat ook de versmarkt ten goede komen, want nu verkopen we alles met verlies."

"En straks komt de knoflook van het nieuwe seizoen eraan, maar de opbrengst zal naar verwachting wel met 20 tot 30% dalen. Hoe dan ook, de knoflook in de opslag zal dan nog lagere prijzen halen, terwijl de teelt- en opslagkosten op een ontzettend hoog niveau liggen."

De huurcontracten van koelcellen voor knoflookopslag in Spanje worden doorgaans voor 6 maanden afgesloten, waardoor telers gedwongen worden zeer grote investeringen te doen. "De enige landen die hun toevlucht nemen tot gekoelde knoflookopslag zijn Spanje en China. In zekere zin moedigt het speculatie met het product aan, omdat telers de mogelijkheid hebben om te wachten met de verkoop tot er zich betere prijzen aandienen. In andere landen, zoals Chili of Argentinië, duurt het verkoopseizoen slechts 3-4 maanden, net als bij elke andere groente." 

"Op dit moment is Chili een heel goed verkooppunt voor knoflook" 
Grupo Comercial Polo is een commerciële afdeling gespecialiseerd in knoflook die wereldwijd opereert met een uitgebreid team van vertegenwoordigers. Het geeft ook advies aan telers en klanten omtrent dit product, waarvan de sector verrassend dynamisch is.

"Op dit moment is Chili een heel goed verlooppunt voor knoflook. Het product uit Chili is van redelijk goede kwaliteit en, belangrijker nog, er zijn grote kalibers voorhanden. De opbrengst van kleine maten is zelfs zo laag geweest dat markten als Taiwan, dat kleine kalibers uit Chili importeert, niet aan hun inkoopbehoeften hebben kunnen voldoen."

"Daar in Chili doet een van de leveranciers met wie we samenwerken en die van Egyptische afkomst is, heel mooi werk voor de Taiwanese markt", zegt Rafael. "Hij heeft er zelfs een magazijn gehuurd en heeft ook een kwaliteitsteam meegenomen naar het land. Taiwan eist knoflook van maatsortering 37/45 – 45/50 en om fytosanitaire redenen eist de overheid dat het product volledig schoon is en geen wortels heeft."

"Knoflook uit China mag Taiwan niet binnen, daarom importeert het eiland het product uit Chili en Argentinië, die de wortels eraf snijden exclusief voor de Taiwanese markt. Er zijn zelfs Taiwanese importeurs die hun eigen magazijnen in Argentinië hebben waar ze het product klaarmaken zodat het aan alle eisen voor de export voldoet. Argentinië is momenteel de grootste leverancier van knoflook aan Taiwan en ik ken exporteurs die meer dan 50 containers per seizoen verzenden."

"Argentijnse knoflook staat bekend om zijn kwaliteit. De Argentijnse paarse Spring knoflook onderscheidt zich echt op de markt door z’n kleur. Maar dit seizoen zijn we er niet actief vanwege de inflatie en de financiële problemen in het land."

"De knoflookwereld is best spannend", zegt Rafael. "Geen enkel seizoen is hetzelfde als het vorige. Daarom hopen we dat de Spaanse telers bij de volgende oogst de verliezen van dit jaar kunnen goedmaken." 

"Grupo Comercial Polo probeert steeds de beste marktoplossingen voor onze klanten en telers te vinden", besluit Rafael. 

Voor meer informatie:
Rafael Polo
Grupo Comercial Polo
Tel: +34 629 859 919 (Spanje)
gerencia@grupocomercialpolo.com
https://zhadobinagarlic.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.