EU scherpt MRL’s verder aan

Vanaf 22 februari 2023 zal de maximale residulimiet (MRL) voor het emamectinemolecuul sterk worden verlaagd, in sommige gevallen tot 0,002 milligram per kg product. Emamectine is een actieve stof tegen insecten (actief tegen vele soorten schubvleugeligen), veel gebruikt in de groente- en fruitsector en toegestaan voor vrijwel alle soorten. Maar de nieuwe limiet dreigt technici en telers nu toch in problemen te brengen. 

"De nieuwe limiet is zeer restrictief en vanaf 22 februari 2023 zullen de analyses hiermee rekening moeten houden. Onze instrumentatie heeft een hoge mate van gevoeligheid, dus we zullen geen problemen hebben op het gebied van detecteerbaarheid. Maar we willen technici en telers nu al waarschuwen, zodat ze de doses en timing zorgvuldig kunnen berekenen om niet boven de limieten uit te komen", zeggen Silvia Zuccherelli, Giusy Riciputi en Maverik Bezzi van het Italiaanse laboratorium Sicural.

Bij controles de afgelopen maanden heeft Sicural positieve reacties op emamectine vastgesteld op abrikozen, appelen, peren, perziken, tomaten en sla. Het actieve ingrediënt wordt ook gebruikt op citrus. De nieuwe limiet is niet voor elke soort exact gelijk, de strengste limiet is evenwel bepaald op 0,002 mg/kg. De volledige tabel is te vinden in het Publicatieblad van de Europese Unie (klik hier om het document te downloaden).

"De nieuwe limiet ligt onder de canonieke 0,01, maar met de LC-MS/MS-techniek en de gevoeligheid van de instrumenten in ons laboratorium zijn we in staat om elk minimaal residu nauwkeurig te detecteren. Tot vandaag hadden we het onder de 0,01-limiet over 'sporen', vanaf 22 februari verandert het plaatje drastisch", besluiten de experts.

Voor meer informatie:
Sicural
Via Dismano 2855
47522 Cesena (FC) - Italië
Tel: +39 (0)547 377303
laboratorio@sicural.it
www.sicural.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.