Guatemala verdringt Filipijnen als tweede grootste bananenexporteur

Guatemala heeft de Filipijnen vorig jaar verdrongen als tweede grootste exporteur van bananen ter wereld, waarmee een einde kwam aan de vier jaar durende heerschappij van het Aziatische land, dat moeite had om zijn aandeel op belangrijke markten te behouden door de sterkere concurrentie van Latijns-Amerikaanse telers. Volgens recente gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft Guatemala vorig jaar in totaal 2,467 mln ton bananen uitgevoerd, meer dan de 2,235 mln ton van de Filipijnen.

De FAO verklaarde dat de teelt van bananen op de Filipijnen bleef dalen, omdat de telers moeite hadden om de verwoestende verspreiding van de ziekte Banana Fusarium Wilt Tropical Race 4 (TR4) aan te pakken en te beteugelen. Bovendien wees de FAO erop dat de Filipijnse bananentelers een dubbele klap te verwerken kregen, omdat ze vorig jaar ook te kampen hadden met "hoge kosten voor teeltmiddelen en meststoffen".

"Op basis van de beschikbare gegevens en informatie wordt geschat dat de verzending van bananen van de Filipijnen over het hele jaar met ongeveer 6 procent zal dalen tot 2,235 mln ton", aldus de FAO. De Filipijnen exporteerden 2,383 mln ton bananen in 2021, volgens de FAO.

Bron: businessmirror.com.ph


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.