Lagere export Peruaanse asperges

De Peruaanse asperge-export daalde in 2022 met 4% in volume en 7% in waarde ten opzichte van het jaar ervoor. Er werd 172.936 ton voor een waarde van $ 516 miljoen naar het buitenland verzonden, zo becijferde adviesbureau Fresh Fruit.

Verse asperges waren goed voor 72% van de export, de groente in conserven voor 21% en de diepgevroren variant voor 6%.

In 2022 waren de belangrijkste bestemmingen voor Peruaanse asperges de Verenigde Staten (53%), Spanje (14%) en Nederland (8%).

De export naar de Verenigde Staten klokte af op 104.680 ton (-6%) voor $ 275 miljoen (-10%). De gemiddelde prijs was er $ 2,63 per kilo (-4%).

De export naar Spanje haalde 24.380 ton (+7%) voor $ 75 miljoen (+9%) en een gemiddelde prijs van $ 3,06 per kilo (+2%), terwijl er naar Nederland 10.382 ton (-5%) werd verzonden voor $ 41 miljoen (-7%), wat een gemiddelde prijs van $ 3,93 per kilo inhield (-2%).

"Een sleutelfactor in dit negatieve resultaat is de daling van de Peruaanse aanvoer als gevolg van de eis tot fumigatie van de Amerikaanse autoriteiten om hun markt te betreden. Veel telers konden daardoor niet exporteren naar deze belangrijke bestemming. Bovendien verminderden de winstmarges voor wie de kosten voor fumigatie wel konden betalen", aldus Fresh Fruit.

"Een ander belangrijk punt is de aanzienlijke groei van het Mexicaanse aanbod op de internationale markt. In de eerste helft van 2022 werd een grote productiestijging gemeld in belangrijke regio's zoals Baja California Sur, waar het aspergeareaal meer dan 7.000 hectare beslaat. Hierdoor daalden de prijzen voor de Peruaanse exporteurs tot gemiddeld $ 2,13 per kilo in de maand mei."

"Op de Europese markt waren de resultaten afhankelijk van de bestemming. In landen als Spanje en Frankrijk was er een zekere stijging van de vraag naar Peruaanse asperges, maar de toename van de teelt in landen als Duitsland, Italië en zelfs Spanje deed de deur dicht voor een eventuele groei van de Peruaanse export. De hoge logistieke kosten voor het overzeese transport geeft de lokale teelt uiteindelijk een concurrentievoordeel."

Bron: freshfruit.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.