onzekere marktsituatie

Costa Ricaanse ananas- en bananenexport daalt door hoge kosten

De export van ananas en banaan, twee van de drie belangrijkste exportproducten van Costa Rica, daalde in 2022 vanwege de onzekerheid op de internationale markt en de hoge teeltkosten.

Beide sectoren zijn getroffen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar banaan nog het meest. Van januari tot en met november daalde de bananenexport van $ 692,1 miljoen in 2021 naar $ 672,5 miljoen in 2022 (de cijfers van april, mei en juni zijn niet in de statistiek opgenomen wegens een hack van het ministerie van Financiën). De waarde van de ananasexport ging van $ 666,7 miljoen (2021) naar $ 655,8 miljoen (2022) in de eerste elf maanden van het jaar.

Tussen 2021 en 2022 daalde de bananenexport met 145.000 ton (-8,86%). Ananas gaf slechts 19.700 ton prijs (-1,63%).

Volgens de meest recente Maandelijkse Index van Economische Activiteit (IMAE) van de Centrale Bank van Costa Rica leidden de stijgingen van de prijzen van geïmporteerde grondstoffen, zoals kunstmest, tot een daling van de opbrengst van beide fruitsoorten.

Jorge Sauma, directeur van Corbana, de nationale bananencorporatie, legde aan de krant La Nación uit dat de bananenteelt in 2022 bovendien te lijden had onder koud weer en hevige regenval, wat het exporteerbare aanbod verder negatief beïnvloedde.

Sauma legde uit dat de bananenexport zich niet lineair gedraagt, maar volgens "cycli", waarin de indicatoren in sommige jaren stijgen en in andere dalen. Om deze reden gaf hij aan dat hij 2023 niet als een geweldig jaar ziet, maar ook niet als een slecht jaar. Hij spreekt eerder van een moment van reactivering en verwacht een stabiele prijs gedurende de eerste 20 weken van het jaar.

Siany Villalobos, voorzitster van de Cadexco, de kamer van exporteurs van Costa Rica, zegt dat de wereldwijde economische vertraging gevolgen zal hebben voor de toeleveringsketens en de prestaties van de Costa Ricaanse exportbedrijven.

Bron: nacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.