Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sorteerkwaliteit vooruit met zes optische sorteerders bij Wernsing Feinkost

Wernsing Feinkost GmbH, onderdeel van Wernsing Food Family, maakt bij de productie van de aardappelproducten maakt al jaren gebruik van optische sorteermachines ter beoordeling van de kwaliteit van de aardappelen. Jarenlang gebruikte ze zogenoemde 'vrij val' optische sorteermachines waarbij slechte aardappelen werden uitgeschoten. Aangezien de sorteerkwaliteit van de machines niet hoog genoeg was werd er altijd nog een manuele inspectie uitgevoerd door een aantal medewerkers. Echter, door de stijgende personeelskosten, krapte op de arbeidsmarkt en steeds hogere kwaliteitseisen besloot Wernsing dat ze het hele sorteerproces volledig wilden automatiseren maar niet aan kwaliteit in wilde leveren. "Zo kwamen ze bij ons uit", aldus het team van Marcelissen.


 
Het vraagstuk
"Wernsing kwam bij ons en vertelde dat ze momenteel 12 optische sorteerders en 10 medewerkers hadden die de aardappelen controleerden nadat ze door de optische sorteerders als 'goed product' waren gecategoriseerd. De sorteerkwaliteit had ongeveer een nauwkeurigheid van 60%. Zij wilde de sorteerkwaliteit naar > 90% krijgen en dan ook nog eens zonder enige vorm van manuele inspectie. Deze uitdaging gingen wij graag met ze aan en een ontwikkeltraject volgde waarin we één optische sorteerder in de lijn plaatste naast de huidige installatie voor een nul-meting."

"Al snel kwamen we tot de conclusie dat met een aantal kleine optimalisaties we het aantal benodigde sorteermachines konden halveren en ook nog eens ervoor konden zorgen dat ze geen 10 medewerkers nodig hadden maar slechts nog één operator."


Optische Sorteermachine – SOL

De oplossing
Uiteindelijk heeft Marcelissen 6 optische sorteermachines inclusief een toevoersysteem geplaatst bij Wernsing Feinkost. "Een belangrijke factor om de gestelde eisen te halen was niet het gebruik van uiterst nauwkeurige vision software maar voornamelijk de combinatie van deze software met onze filosofie wat betreft het uitwerpen van verschillende aardappelen. Waar andere leveranciers het slechte (lees: afval) product tussen de goede product stroom uit proberen halen, scheiden wij beide categorieën."

Dit betekent dat ze niet alleen een aparte uitgang hebben voor slecht product maar ook een aparte uitgang voor goed product. "Zo is er dus een handeling nodig om zowel goed als slecht te sorteren en dit resulteert in het feit dan een kans op product stroom vermenging (goedstroom en afvalstroom) nihil is."Het resultaat
Na een jaar in productie werkt Wernsing Feinkost nog steeds zonder enige vorm van manuele inspectie en is de sorteerkwaliteit boven de 95 procent gestegen. "De zes optische sorteerders die we hebben geleverd functioneren naar volle tevredenheid en zelfs de hoeveelheid onderhoud en downtime zijn afgenomen ten opzichte van de oorspronkelijke situatie."

"Zonder Marcelissen hadden we deze kostenreductie en kwaliteitsverbetering niet kunnen realiseren. Nu kunnen we marktleider voor hoogwaardige aardappelproducten blijven!’", aldus Wernsing Feinkost.

De impact
In het proces heeft Wernsing Feinkost, naar eigen zeggen, ook nog 10 medewerkers op andere plekken in het bedrijf in kunnen zetten om de efficiëntie in andere afdelingen te verhogen. "Daarnaast kunnen ze met de data die de optische sorteermachines verzamelen ook nog eens de algemene aardappelkwaliteit beoordelen en indien nodig hier actie op ondernemen."

Voor meer informatie:
Marcelissen 
Blauwwater 14
5951 DB Venlo
+31 (0) 77 475 2002
[email protected]      
www.marcelissen.nl     

Publicatiedatum: