Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouw- en sierteeltproductie daalde aanzienlijk

Landbouwproductie daalt, maar inkomsten landbouwsector iets hoger in 2022

De inkomsten van de landbouwsector in 2022 waren 1,9 procent hoger dan een jaar eerder. De plantaardige productie liet met 3,4 procent een relatief sterke afname liet zien. De afzetprijzen namen gemiddeld toe, maar de kosten stegen ook. Dit blijkt uit een eerste raming van de landbouwinkomsten van het CBS en Wageningen Economic Research.

In 2022 lag de landbouwproductie (volume) 2,1 procent onder het niveau van een jaar eerder. De productie van de akkerbouw steeg en die van de tuinbouw daalde aanzienlijk. Door de gemiddeld hogere afzetprijzen (21 procent) steeg de productiewaarde van de landbouw met 18,4 procent naar 36,2 miljard euro.

De waarde van de goederen en diensten die nodig zijn voor de landbouwproductie (het verbruik) steeg vergeleken met een jaar eerder met 24,2 procent. De subsidies en coronacompensaties namen met 31,3 procent af. Ondanks de hogere productiewaarde lieten de inkomsten door hogere kosten en de afbouw van de coronacompensatie met 1,9 procent een beperkte toename zien.

Als de inkomstenontwikkeling wordt gecorrigeerd voor inflatie (4,6 procent in 2022) en rekening wordt gehouden met de daling van het arbeidsvolume (0,9 procent), daalden de (reële) landbouwinkomsten per arbeidsjaar in 2022 met 1,7 procent.

Hogere kosten kunstmest en energie in 2022
Vooral de kosten van kunstmest en energie waren in 2022 fors hoger dan een jaar eerder. De prijzen voor gas en elektriciteit stegen zelfs met meer dan 200 procent. De grote stijging van de energieprijzen werd veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en het verbod op import van Russisch gas. Dit had vooral effect op de glastuinbouw.

De productie van de tuinbouw daalde met 5,5 procent. Groententelers zagen hun productie met 5,4 procent afnemen. Deze daling werd gecompenseerd door hogere afzetprijzen voor verse groenten (16,5 procent). De productiewaarde van verse groenten steeg met 10,2 procent. Groentetelers konden de sterke stijging van de energieprijzen voor een groot deel doorrekenen in hun afzetprijzen.

Afname productie van sierteeltproducten
De sierteeltproductie, die goed is voor bijna de helft van de productiewaarde van de plantaardige sector, daalde in 2022. De productiewaarde van bloemen en planten was 500 miljoen euro lager dan een jaar eerder. De productie daalde met 6,7 procent doordat producenten van bloemen onder glas de productie tijdelijk stillegden als reactie op de zeer hoge aardgasprijzen.

De prijzen van sierteeltproducten bleven ongeveer gelijk door de stagnerende vraag naar bloemen. Door de gestegen inflatie kochten consumenten minder bloemen, wat een dempend effect had op de prijzen.

Bron: CBS

Publicatiedatum: