Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sorma plaatst eerste Aporo II van de Benelux bij Tilkens Fruit

"De volautomatische Aporo pakbladvuller helpt met arbeiderstekort en het kostenplaatje"

Tholen - Tilkens Farm Fresh Fruits heeft als eerste bedrijf in de Benelux de nieuwe volautomatische Aporo II pakbladvuller in gebruik genomen. De machine is door Sorma Benelux aan het begin van het nieuwe appelseizoen bij de teler uit Sint-Truiden geplaatst. "Het is een ideale manier om de problemen op de arbeidsmarkt op te vangen", vertelt Manu Tilkens van het gelijknamige bedrijf.

De hoofdmoot van Tilkens Fruit zijn Jonagold appelen, maar daarnaast teelt het bedrijf een grote verscheidenheid aan appel variëteiten. "De hedendaagse situatie in de appelsector is, net als vele andere sectoren, op het moment niet makkelijk", vervolgt Manu. "Goed personeel is zeer moeilijk te vinden. Bovendien gaan ze rond de feestdagen, begrijpelijkerwijs, grotendeels weer terug naar hun familie. Alleen draai je als bedrijf rond deze periode wel veel omzet. Bovendien rijzen de kosten de pan uit, waardoor je naar investeringen gaat kijken om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Zo kwamen we bij Sorma Benelux uit, aangezien we al verschillende machines van hen, naar tevredenheid, in gebruik hadden genomen."

"We zijn, als Sorma, altijd op zoek naar machines en verpakkingen die verwerkers in de AGF-sector het werk kunnen vergemakkelijken", vult Romke van Velden van Sorma Benelux aan. "Deze proberen we binnen de Benelux weg te zetten. Zo kwamen we op de nieuwe pakbladvuller van Aporo, die eigenlijk precies ons pakket mooi aanvulde. In samenwerking met Tilkens zijn we vervolgens tot de beste manier gekomen om de machine in het bedrijf te integreren. De grootste vraag was eigenlijk waar we de Aporo II neer moesten zetten. Maken we er een aparte lijn om voorgesorteerd product te verwerken. Of wordt het een opstelling, direct gekoppeld aan de sorteermachine? Uiteindelijk is hier de keuze op de aparte compacte lijn gevallen." 

Geen kerstpakket
"Ik heb de machine twee jaar geleden in Marseille gezien. Eigenlijk was ik er gelijk door geïntrigeerd", gaat Manu verder. De machine is ontwikkeld om de meest arbeidsintensieve functies van een pakstation, namelijk fruit in een pakblad krijgen, te automatiseren en omvat: een pick-and-place-robot met meerdere armen om te voldoen aan doorvoersnelheden en groottevariaties; een ingebouwd zichtsysteem om de producten in de juiste richting te krijgen en automatische pakblad herkenning voor elk pakblad type. "In theorie kan deze machine tot zo'n 240 vruchten per minuut verwerken. Dit is uiteraard wel onder de optimale omstandigheden van constante aanvoer en productgrootte, maar de armen kunnen het aan", aldus Romke.

Deze voordelen in kosten en personeel hebben de zaakvoerders van Tilkens doen besluiten te kiezen voor de machine. "Het is een eenmalige investering, maar hij betaalt zich terug. Bij personeel krijg je toch te maken met loonsverhogingen en andere variabele kosten. Bovendien hoef je een machine geen kerstpakket te geven en zal hij niet op stap zijn met Nieuwjaar", lacht Manu. "Zo hebben we in capaciteit ook 3 voltijdsmensen kunnen besparen, die we nu in kunnen zetten voor andere activiteiten binnen het bedrijf. Verder kunnen we uiteraard meer verwerken. De simpelheid is de kracht van de machine. Makkelijk gezegd, konden we hem in het stopcontact doen, je geeft aan of hij op kleur moet sorteren en welke kant de steeltjes op moeten en je kunt vertrekken. Dat is in deze tijden, waarin goede technische mensen niet voor het oprapen liggen, zeker voordelig. Bovendien gaat het fruit niet meer langs 8 mensen aan de lijn, maar sorteren er 2 voor en de machine vult automatisch de pakbladen in de kist. Het nadenken is eruit gehaald en dat doet wonderen voor de snelheid." 

Belgisch fruit
Omdat iedere markt toch anders is, was het in eerste instantie nog even kijken om ook de 'moeilijke' vorm en kleur van de Belgische appels op de machine te kunnen verwerken. Manu: "Kleine appels gaan over het algemeen beter, want bij de grovere maten moet hij soms nog wat zoeken om zich te oriënteren." Maar ook deze maat appel draait, volgens de teler, desalniettemin zonder problemen door. "Zo werken wij ook veel met Cox-appelen. Dit een wat platte appel met een lichtere kleur en een zeer klein steeltje. Ik had in eerste instantie redelijk wat schrik of de Aporo hiermee aan de slag kon gaan. Als mens moet je al heel goed kijken om de steel te zien. Toen realiseerde ik me dat geen enkele appel tot problemen zal leiden als hij met de Cox de kleur en steel de goede kant op sorteert. En dat bleek vloeiend te lukken."

Op het moment richt Sorma zich met de machine voornamelijk op de appelmarkt. "Uiteindelijk is hij echter geschikt voor elk type 'rond' fruit, als bijvoorbeeld steenfruit", besluit Romke. "Echter is de markt voor appelen zo groot, dat hier nog een wereld in te winnen valt. Hier zit namelijk ook nog een grote verscheidenheid qua grootte en vorm. Het is mooi dat we op deze manier Tilkens hebben kunnen helpen."

Voor meer informatie:
Tilkens Fresh Farm Fruits
Lichtenberglaan 2046 
3800 Brustem (St.Truiden), Belgie
[email protected] 
www.tilkens.be 

Sorma Benelux
+31 (0) 174 610 101
[email protected]      
www.sormabenelux.com