Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fenaco

"In 2023 zullen kosten fruitbewaring verdubbelen"

Elke winter wordt er ongeveer 10.000 ton appelen en peren in bewaring gelegd in de koelhallen van Léman Fruits in Perroy. De koelcellen zijn de klok rond in bedrijf en verbruiken veel energie. De stijgende elektriciteitskosten zullen aanzienlijke gevolgen hebben voor fenaco Landesprodukte. "Wij zien een enorme stijging van de energieprijzen bij de fruitopslag. In 2023 zullen de kosten ongeveer verdubbelen ten opzichte van 2022", vertelt Christian Bertholet, category manager fruit bij fenaco Landesprodukte.

In de vestiging in Perroy bedraagt het jaarlijkse elektriciteitsverbruik ongeveer twee miljoen kilowattuur. De extra kosten voor elektriciteit bedragen dus ongeveer 120.000 Zwitserse frank. De prijsstijging wordt echter specifiek opgevangen door de eigen vestiging: de zonnepaneleninstallatie voor zelfvoorziening werd in 2020 uitgebreid. Met een totaal oppervlakte van 3.930 vierkante meter en een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 640.000 kilowattuur wordt meer dan 30 procent van de elektriciteitsbehoefte gedekt.

Union-Fruits in Charrat maakt eveneens gebruik van zonne-energie en dekt 23 procent van zijn eigen elektriciteitsbehoefte met de eigen zonnepaneleninstallatie. Net als in Perroy worden de extra energiekosten hier op meer dan 100.000 Zwitserse frank geschat.

Bovendien werd in alle gebouwen van Léman Fruits en Union-Fruits de bestaande verlichting vervangen door LED-lampen. Met een besparing van jaarlijks 100.000 kilowattuur op elk van de twee locaties draagt deze maatregel bij aan een aanzienlijke verhoging van de energie-efficiëntie.

Aanpassing van de opslagkosten
Hoewel de kosten niet volledig in de prijs van de appelen en peren kunnen worden doorberekend, hebben de retailers ermee ingestemd om hun prijzen aan te passen. "Bij onze onderhandelingen met de retail konden we overeenkomen dat zij per kilo fruit een paar cent bijdragen aan de opslagkosten", benadrukt Christian Bertholet.

Mocht er een keer sprake zijn van een stroomstoring, dan zullen er geen noodaggregaten in werking treden. "We gaan uit van een worst-case scenario met een stroomuitval van maximaal vier uur", legt Christian uit. "De koelhallen zijn optimaal geïsoleerd. Een stroomuitval van deze omvang heeft geen invloed op de kwaliteit van het fruit."

Gematigde stijging ten opzichte van de markt
De energie-intensieve bedrijven in de levensmiddelindustrie worden bijzonder zwaar getroffen door deze prijsstijging. "Hoewel de stijging aanzienlijk is, is deze gematigd in vergelijking met de markt", aldus Christian. Dit kan worden verklaard door het feit dat AGROLA de elektriciteit voor de marktgerechtigde fenaco vestigingen gebundeld en gestructureerd, dat wil zeggen gesplitst, inkoopt voor een periode van drie jaar. Deze methode heeft zich inmiddels bewezen.

Als de elektriciteit nu tegen de marktprijs zou moeten worden ingekocht, zou dit volgens AGROLA betekenen dat de prijzen niet alleen verdubbelen, maar zelfs vervijfvoudigen. Voor de kleinere bedrijven ziet het er anders uit: omdat zij niet op de vrije markt in kunnen kopen en de elektriciteit als basisvoorziening moeten inkopen, worden zij soms met enorme prijsstijgingen geconfronteerd.

Voor meer informatie:
www.fenaco-landesprodukte.ch
www.fenaco/union-fruits/ 

Publicatiedatum: