Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PPO Services

"Buiten Zwitserse seizoen terugvallen op Spaanse bramen, geen overzeesproduct nodig"

De aardbeienmarkt wordt momenteel gekenmerkt door importen uit talrijke landen. Ondanks de energiecrisis wordt er in enkele gevallen in aard-beien uit Nederlandse en Belgische glastuinbouw gehandeld. Ondertussen komen nu de eerste vroege rassen uit Portugal en Spanje op de markt. "Het assortiment wordt gecompleteerd met Marokkaanse partijen, die een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben, en met ingevlogen aardbeien uit Egypte", vertelt Jonás Cano, productspecialist bij PPO Services in Zwitserland. Na zijn presentatie op het zachtfruitseminar van dit jaar gaf Jonás inzicht in de huidige Zwitserse zachtfruitmarkt.

De totale zachtfruitmarkt wordt gekenmerkt door een goede en stabiel aanbodsituatie. "In de periode voor Kerst neemt de vraag naar alle soorten zachtfruit aanzienlijk toe. Bij de aardbeien doen de eerste Portugese en Spaanse vroege rassen het heel goed wat betreft brixgehalte en rijpheid. Bij de frambozen kunnen we voor 80-90 procent terugvallen op het aanbod uit Spanje. Ook bij de bramen hebben we sinds enkele jaren een goede leverancier in Spanje, die zich uitsluitend op de bramenteelt toelegt. Hierdoor kunnen we vanaf september, na afsluiting van het Zwitserse seizoen, tot aan de volgende oogst terugvallen op Spanje. Hierdoor hebben we geen bramen uit Mexico nodig. We hebben een soortgelijk partnerschap met een rode bessenteler in Nederland."

Bij de blauwe bessen wordt er nu in de winter wel ijverig gehandeld in producten van overzee. Jonás: "We staan nu vlak voor de seizoensovergang van Peru naar Chili, daarna gaat het verder met Marokko. Vanaf januari zullen dan de eerste ladingen uit Spanje arriveren." De blauwe bessen zijn een sterk promotieproduct. "Wij hebben sinds september regelmatig acties in de retail, wat de continuïteit van de afzethoeveelheid ten goede komt."

PPO Services, opgericht in 1946, richt zich op de import van groenten en fruit van over de hele wereld voor de Zwitserse en Europese markt. "In de jaren '70 en '80 werden er vooral aardbeien uit Spanje en Italië geïmporteerd. De import was beperkt tot twee à drie verschillende rassen, Douglas en Chandler, één à twee verpakkingsformaten, schaaltjes van 250 en 500 gram, en het importseizoen duurde hooguit drie à vier maanden. In de afgelopen 10-15 jaar ontwikkelde de zachtfruitteelt zich heel snel, nieuwe technologieën hebben daarbij een diversificatie van de teelt mogelijk gemaakt."

Investeringen in nieuwe soorten zachtfruit
Het assortiment van de PPO group is dan ook aanzienlijk uitgebreid. "Tegenwoordig omvat ons assortiment het hele jaar door tot wel 75 verschillende producten, afhankelijk van het seizoen en de binnenlandse teelthoeveelheid. Het hoofdassortiment bestaat nog steeds uit aardbeien, blauwe bessen, frambozen en de populaire zachtfruitmix, en op kleinere schaal bramen en rode bessen. Verse gojibessen en honingbessen zijn echter nooit doorgebroken. In 2022 heeft de PPO group tot nu toe zachtfruit uit in totaal 29 verschillende landen geïmporteerd."


Een blik op de bramenteelt in het Zuid-Spaanse Huelva

Groei op de lange termijn verwacht bij biologisch zachtfruit
De afzet van biologische producten wordt binnen de PPO group door een zelfstandige afdeling verzorgd. Het aandeel biologisch zachtfruit bedraagt ongeveer 10 procent. Jonás: "Gezien de enigszins onzekere marktsituatie rekenen wij de komende maanden niet op een stijging van de verkoop. Op de middellange en lange termijn zijn wij er echter van overtuigd dat de verkoopcijfers verder zullen groeien." De fruithandelaar wijst in dit verband ook op de toegenomen kwaliteitseisen van zachtfruit. "Op het gebied van duurzaamheid staat de sector voor extreem grote uitdagingen: voor de Zwitserse markt wordt er zachtfruit geïmporteerd van telers die duurzaam omgaan met beschikbare waterbronnen en die een Spring- of Rainforest-certificaat hebben."

Voor meer informatie:
Jonás Cano
PPO Services AG
Herrenmattstrasse 3
Postfach 95
CH-4658 Däniken, Zwitserland
Tel: +41 62 207 54 54
[email protected] 
www.ppo.ch 

Publicatiedatum: