Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Afrikaanse pruimenoogst volgende week in de startblokken

"Beste abrikozenseizoen sinds jaren"

Zuid-Afrikaanse steenfruit dat Europa vóór Kerstmis bereikt, leveren een premie op en gelukkig is de steenvruchtenoogst vroeg begonnen, namelijk ongeveer tien dagen eerder dan gewoonlijk.

Een abrikozenteler in Klein-Karoo merkt op dat zijn Bebeco abrikozen volledig geoogst zijn, terwijl de oogst vorig jaar om deze tijd nog moest starten.

De abrikozenoogst gaat in een rap tempo door, met vruchten die naar verluidt iets kleiner zijn dan vorig jaar. Volgens een exporteur beleeft Zuid-Afrika het beste abrikozenseizoen sinds jaren. "De Brix is goed met een mooie blos dit jaar, en de aantallen zijn er," merkt hij op. "Ook een maat kleiner, maar behalve dat is het een heel goed abrikozenseizoen."

Verwacht wordt dat de abrikozenexport dit jaar met 11% zal stijgen. De afgelopen weken lijken die raming zelfs te onderschrijven. Op de lokale markt is het fruit zichtbaarder dan andere jaren, met een hoge eetkwaliteit.

In sommige gebieden in de Westkaap worden de laatste abrikozen volgende week geplukt, als het alle hens aan dek is voor de pruimen, waarvan de oogst wordt berekend op 5% meer dan vorig jaar.

Een uitvloeisel van de vroege start van het seizoen is kleiner fruit wat exportopties beperkt.

Na een paar moeilijke jaren zijn er steenfruittelers die ervoor hebben gekozen hun blootstelling aan exportrisico's en transportkosten te minimaliseren, waardoor meer steenfruit naar de lokale retail gaat.

Publicatiedatum: