Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aanbieders van maaltijdboxen strooien met claims"

De Consumentenbond zocht uit hoeveel informatie voor een gezonde keus 10 aanbieders van maaltijdboxen geven op hun website. In totaal werden 67 maaltijden bekeken. Aanbieder Versh geeft op de website helemaal geen informatie over de voedingswaarde van de maaltijden. Ook bij Boerschappen en de Krat ontbreken de voedingswaarden. Bij deze aanbieders is deze informatie minder relevant, omdat de maaltijden per box vaststaan. Marley Spoon en Dinnerly geven geen informatie over de hoeveelheden verzadigd vet, suikers, zout en vezels.

De Consumentenbond bekeek verder of de boxen de hoeveelheden van ingrediënten als groente, vlees en pasta in aantal gram per persoon geven. Ekomenu geeft hierover de meeste informatie, Dinnerly de minste. Voor voorverpakte levensmiddelen is een voedingswaardetabel verplicht. Voor niet-voorverpakte levensmiddelen, zoals brood van de bakker, is dat niet het geval. De NVWA rekent een maaltijdbox tot de laatste categorie. Aanbieders mogen deze informatie daardoor achterwege laten.

Er is een uitzondering wanneer een fabrikant een voedingsclaim maakt. Onder andere Green Chef doet dit niet altijd. Deze aanbieder merkt sommige maaltijden aan als ‘vol vezels, vitamines’. In welke hoeveelheid de vitamines aanwezig zijn, staat nergens. Daarom is de claim ‘vol vitamines’ onwettig. Het bedrijf vermeldt het vezelgehalte wel, maar dat is te laag om de claim ‘vol vezels’ te mogen maken. Ekomenu overtreedt de wet op dezelfde manier bij de maaltijden die het bedrijf aanmerkt als ‘eiwitrijk’.

Zes van de tien aanbieders gebruiken op hun website met claims als ‘gezonde recepten’ en ‘ongekend lekker en gezond’. Een product gezond noemen mag alleen als dit samengaat met een toegestane gezondheidsclaim. Dat is een claim die aangeeft waarom een product gunstig is voor je gezondheid, zoals de claim ‘cholesterolverlagend’. Geen enkele aanbieder volgt op dit punt de regels.

Bron: Gezondheidsgids Consumentenbond

Publicatiedatum: