Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweden gaat gratis schoolfruit met EU-steun invoeren

Vanaf het academisch jaar 2025/2026 is Zweden van plan om de Europese steun voor schoolfruit te aanvaarden, wat inhoudt dat Zweedse schoolkinderen gefinancierd fruit van de EU zullen ontvangen op scholen. David von Laskowski, CEO van Picadelis en Greenfood, merkt op dat het voorstel voor schoolfruit verschillende belangrijke punten omvat, waarvan het meest positieve is dat het de administratieve complexiteit vermindert, wat resulteert in meer fruit voor Zweedse schoolkinderen.

Kleuters tot en met het negende leerjaar komen in aanmerking voor de steun, voor basisproducten zoals appelen, bananen, peren en citrus. Het fruit zal ten minste twee weken tijdens het schooljaar worden uitgedeeld.

Greenfood pleit al geruime tijd voor de acceptatie van de eerder ongebruikte steun voor fruit in Zweden. Het bedrijf gelooft sterk in de rol van scholen bij het aanleren van gezonde gewoonten vanaf jonge leeftijd. Op school komen alle leerlingen samen voor dezelfde maaltijd, waardoor ook degenen die thuis geen toegang hebben tot voedzaam voedsel de kans krijgen om te genieten van gezonde en gevarieerde voeding, waaronder groenten en fruit.

De missie en het voorstel voor de invoering van fruitsteun komen op een moment dat economische omstandigheden hebben geleid tot een situatie waarin een vijfde van de Zweden afziet van groenten en fruit om geld te besparen. Het afgelopen jaar hebben schoolkantines door het hele land gemeld dat leerlingen hongeriger zijn, meer eten en moeite hebben om aan hun voedingsbehoeften te voldoen, omdat er minder geld wordt uitgegeven aan de lunch door inflatie en stijgende voedselprijzen. Momenteel biedt slechts één op de tien scholen fruit aan aan de leerlingen. Bijna de helft van de middelbare scholen moedigt leerlingen aan om hun eigen fruit mee te nemen, ondanks de wettelijke verplichting van scholen om gratis fruit aan te bieden.

"Steun voor fruit is lang niet alles wat nodig is. Maar ook al dekt de steun niet de fruitvraag gedurende het hele schooljaar, we zijn blij dat Zweden nu geoormerkte steun voor fruit accepteert. Het is een investering in de gezondheid van Zweedse kinderen en een kleine stap in de goede richting voor de Zweedse volksgezondheid," zegt David von Laskowski.

Voor meer informatie:
Magnus Holtinger Wallin
Greenfood
[email protected]

Publicatiedatum: